ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Замінування, виклики депутатів на допити: у Чернігові штучно блокують засідання сесії міськради

Featured Video Play Icon

30 березня депутати Чернігівської міської ради не змогли своєчасно розпочати чергову сесію, на якій би мали розглянути важливі для міста питання, зокрема, соціальні, бюджетні та земельні. Перед пленарним засіданням правоохоронці отримали анонімне повідомлення про замінування приміщення муніципалітету. Відповідні служби оглянули всі кабінети – шукали вибухонебезпечні предмети. Нічого не знайшли. Виконуючий обов’язки міського голови Олександр Ломако пояснив, чому засідання не розпочалося своєчасно.

У нас уже така традиція, що коли сесія міської ради, поступає анонімний дзвінок про замінування, Очевидно, це пов’язано з таким тренуванням депутатського корпусу, тренуванням виконавчих органів влади, і пов’язано з перешкоджанням роботи самоврядування. Ми готові були до цього. Я вчора вже в принципі відчував і передчував, що буде «замінування». Так воно і сталося. Ну, нічого, ми чекаємо, – повідомив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

 Псевдомінування – не єдина причина, чому затримали початок сесії. Не було кворуму. Чотирьох депутатів саме в цей час викликали на допити в СБУ, як свідків у різних справах, ще двох – до військкомату, а Ірині Должиковій буквально не дали повернутися до Чернігова.

Депутат Ірина Должикова їхала з відпустки. Була у своїх дітей у Варшаві. Приїхала потягом о 6:44 ранку в Київ і шість людей зі зброєю її зняли з потягу. Більше двох годин тримали у відділку поліції, начебто перевіряли документи. Вона зараз виїхала по дорозі назад, але її зупинили на блокпосту, забрали у водія права і уже півгодини перевіряють автомобіль. Руслан Волок – викликаний на допит в СБУ в Київ по справі, до якої він взагалі не має жодного відношення. Викликаний як свідок по справі по купівлі трансформатора, який купував виконавчий комітету Чернігівської міської ради, а Волок, як ви знаєте, директор КП “АТП-2528”; Віталій Гриць – депутат міської ради, який взагалі не працює в жодній структурі міської ради, викликаний на допит в СБУ також у справі про трансформартор; Павло Вовк – депутат міської ради, викликаний на допит в СБУ по питанню якийсь співробітник КП “Чернігівводоканал” колись брав участь у акції проти вакцинації від коронавірусу, його викликали як свідка. І попередніх викликали як свідків в СБУ. Владислав Кухар зараз перебуває також на допиті в СБУ як свідок, – зазначив Олександр Ломако.

Не з’явилися на сесію у повному складі депутати фракцій «Наш край» і «Слуга народу», хоча деякі з них були в міськраді, але не зареєструвалися. Олександр Ломако пов’язує це з намаганням зірвати сесію і перешкоджанням роботі місцевого самоврядування.

– Це говорить про ціленаправлені дії, щоб не допустити проведення сесії, хоча, якщо подивитися порядок денний сесії, то у нас всі питання, які дуже важливі для розвитку міста: це і підтримка ЗСУ, матеріальна допомога працівникам комунальних служб, лікарям, вчителям, працівникам культури і спорту; це питання створення музею міста, це питання звільнення чернігівців платежів на комунальні послуги, у тих у кого зруйновані квартири внаслідок російської агресії, і багато інших питань, пов’язаних із життєдіяльністю міста. В тому числі, земельні, зміни до фінансування міської військової адміністрації ми мали розглядати відповідну програму, – підкреслив Олександр Ломако.

Олександр Ломако закликав депутатів не ігнорувати інтереси своїх виборців і повернутися до сесійної зали аби розглянути питання порядку денного. Начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський заявив, що у такій ситуації він може керувати одноосібно.

За поданням міського фінансового органу всі ті питання, які виносилися на сесію, можу затвердити я. Тому я пропоную виконувачу обов’язків голови міської ради, депутатському корпусу передбачити це й подати мені на затвердження всі документи, які потрібні для розв’язання нагальних проблем для наших людей, – запропанував начальник МВА Дмитро Брижинський.

Виявляється, з такою пропозицією Дмитро Брижинський звертався до Олександра Ломако ще тиждень тому . В свою чергу виконуючий обов’язки міського голови наполягає на тому, що сесія збереться і депутати ухвалять всі необхідні рішення. У словах Дмитра Брижинського він вбачає причину блокування роботи міської ради.

Після трьох годин блокування роботи міської ради, після масових викликів депутатів на допити, зняття їх з потягу, викликів у військомат й іншого тиску, стала відома причина цих всіх дій. Вона полягає в тому, що він хоче одноосібно ухвалювати всі рішення, без процедур, без депутатів, без виконавчого комітету і т.д., – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Міська рада у Чернігові дієздатна, блокування її роботи – штучне, заявляє Олександр Ломако. Як тільки сесію буде розблоковано, депутати зберуться і ухвалять всі необхідні рішення, адже спірних питань немає, всі вони розглянуті і підтримані.