ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Заміна ділянки колектору на Шерстянці: скільки коштуватиме та коли розпочнуть роботи?

Featured Video Play Icon

Каналізаційний колектор, провал якого стався минулої п’ятниці на вулиці Текстильників, 1 потребує негайної заміни. 70 метрів його ділянки в районі Самоквасова-Текстильників повністю знищила газова корозія. Співробітники “Чернігівводоканалу” дві доби намагалися дістатися до труби, яка пролягає на глибині 7 метрів. Роботи ускладнювала самовільна збудова,  прямо над колектором знаходилася пилорама, яку довелося демонтувати. Тоді ж було призупинено роботу підвищувальних насосних станцій, які подають воду в райони ЗАЗ, Масани, Подусівка та Шерстянка. У неділю зранку водопостачання для 7 тисяч осель оперативно відновили. Адже вдалося знайти технічне рішення та вжити тимчасових заходів для запуску колектора.

Була наявна труба більшого діаметру, вона склова текстилітова, ми її розрізали навпіл. Наразі стоки проходять, але ми зараз в пошуках підрядника, який займається глибинно-направленим бурінням, і нам доведеться близько 150 метрів поки що міняти цю ділянку колектору. Це те рішення, яке ми зробили тимчасово, воно взагалі ніякої гарантії того, що ми не будемо відключати воду, не дає, повідомив директор КП “Чернігівводоканал” Сергій Малявко.

“Чернігівводоканал” планує приступити до робіт на ділянці, де сталася аварія, вже відзавтра, 9-го жовтня. Вартість заміни цієї частини колектору поки орієнтовна і варіюється від 10 до 15 мільйонів гривень. Підприємство звертатиметься до міської ради з проханням виділити кошти. Додамо, що колектор діаметром 700 мм та протяжністю 7,7 км збудовано в 70-х роках минулого століття. Він вже двічі відпрацював свій термін експлуатації. Загальна ж сума, яка знадобиться для повного відновлення каналізаційного колектору по всій довжині становить понад 800 мільйонів гривень. Виконувач обов’язків Чернігівського міського голови Олександр Ломако зазначив, що такі кошти непідйомні для бюджету громади.

800 мільйонів гривень ми за рік менше витрачаємо на все в місті, у цьому році, менше на все витрачаємо, ще 800 мільйонів. Я маю на увазі капітальні видатки, це без зарплат, без харчування, без утримання менше, з чимось 700 млн. Це нереальна цифра для будь-якого міста, – зазначив в.о Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

У свою чергу міська влада шукає додаткові джерела залучення фінансування для відновлення колектору. Серед можливих – допомога від міжнародних партнерів. Додамо, Франція  взяла на себе публічну опіку над відновленням в Чернігівській області.

У серпні наші дві держави ратифікували меморандум.  Він досить на суттєву суму. І один із проектів, який ми вже подавали, і він, по-передньому, там, пройшов уже оцінку, і є велика вірогідність, що його буде підтримано, саме відновлення колектору.15 з чимось мільйонів євро, – сказав Олександр Ломако.

Руйнація зношених мереж та постійні аварії — це передусім глобальні екологічні проблеми, які потрібно вирішувати на загальнодержавному рівні. Свого часу Чернігів вже подавав заявки на участі в державних проєктах для відновлення саме цього колектору, проте вони не були реалізовані. З 2017 року і до початку повномасштабного вторгнення рф місто рухалось шляхом системних реконструкцій застарілих підзмемних комунікацій.

Наразі вийшов час експлуатації практичної всіх мереж, адже Чернігів будувався дуже швидко у 70-60 роки, в той же час, як викладалась максимальна кількість цих мереж, мережі зношені, і до цього часу не було взагалі грошей, бажання щось робити. Тобто з 2017 року ми зробили найбільшу протяжність реконструювали мереж ніж  до 2017 року, – зауважив директор КП “Чернігівводоканал” Сергій Малявко.

Також саме завдяки системній співпраці міста з міжнародними партнерами вдалося швидко ліквідувати наслідки провалу на колекторі. До роботи залучили спецтехніку для перекачування, котру надали Чернігову у якості підтримки. Додатково з обладнанням допомогли і приватні підприємці. Зокрема, Олександр Ломако дав доручення передати подяки всім партнерам та працівникам, які 24 години на добу робили все можливе для стабілізації ситуації на аварійному колекторі.