Факт-новини: оперативні сюжети

Загальна мобілізація: кому і де вручають повістки у Чернігові?

Featured Video Play Icon


Через активні бойові дій у Чернігові кількість громадян, які перебували на військовому обліку, зменшилася через їх виїзд на більш безпечні території. Але зараз поступово люди повертаються до міста та йдуть до центру комплектування та соціальної підтримки. Про це під час брифінгу розповів військовий комісар Олег Гончарук.


За словами Олега Гончарука є й черги з добровольців, які хочуть стати на захист України.
Проте, є й ті, хто ухиляються від своїх обов’язків перед державою. Відтак, якщо людина отримала повістку для прибуття на збірний пункт конкретної частини, але цього не зробила, вона має понести кримінальну відповідальність. Якщо ж були порушення правил військового обліку – за це передбачена адміністративна відповідальність.


Також до кінця 2022 року усі жінки, які мають певні військово-облікові спеціальності або цивільні спеціальності, споріднені із військовими, мають стати на військовий облік у центри соціального комплектування за місцем свого постійного проживання. Однак це не означає, що жінку призиватимуть на військову службу. Вона перебуватиме у запасі.

Нагадаємо, підлягають  мобілізації лише військовозобов’язані, які перебувають на обліку у відповідних територіальних центрах, і які мають досвід проходження військової служби до 27 років. Громадяни, віком від 18 до 27 років призову по мобілізації не підлягають. Вони мають пройти строкову військову службу.