ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Задимленість у Чернігові: з чим пов’язано та як захиститися

Featured Video Play Icon

Постійні обстріли прикордоння, горіння покладів торфу та пожежі, які виникають внаслідок спалювання сухостою — основні причини задимленості, яка вже багато днів дошкуляє жителям Чернігова, особливо зранку. За словами речниці ГУ ДСНС в області Ніни Луценко, лише за останній тиждень виникло 155 пожеж у екосистемах, загальна площа яких становить понад 400 гектарів.

Люди почали масово випалювати суху рослинність на власних присадибних ділянках та на відкритих територіях. З кінця серпня значно зросла кількість пожеж в екосистемах, і в середньому вона складає на добу приблизно 30–40 пожеж на добу. Рятувальники вкотре звертаються до громадян з проханням бути відповідальними, берегти своє життя та навколишнє середовище, – зазначила речниця ГУ ДСНС України в Чернігівській області Ніна Луценко.

За словами еколога Юрія Карпенка, значна задимленість, яку містяни спостерігалу у суботу 21 вересня, пов’язана з частими пожежами та зниженням температури.

Коли температура піднімається, іде розсіювання цього забруднення, і ми спостерігаємо в день вже нормальний стан повітря. Довкіллю природі завжди є шкода: знищується верхній родючий шар ґрунту, знищується насіння, пагони рослин, пошкоджуються чарники, дерева. Тварини, які не встигли втекти, можуть теж стати жертвами пожежі, – каже Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології, географії та природокористування НУЧК імені Шевченка 

Задимленість становить небезпеку для людей, адже спричиняє подразнення дихальних шляхів. Насамперед страждають слизова, ніс, гортань, трахея та бронхи, зазначають фахівці. Через задимленість у повітрі зменшується рівень кисню, як результат — організм недостатньо ним насичується, що може призвести і до проблем з іншими органами.

Що робити? Це перше питання, яке виникає. Люди, які мають хронічні патології легень, серця — у ранковий час не виходити на вулицю, і менше вдихати повітря. Можна брати маски, що і в ковід були. І краще брати зволожену серветку, класти її всередину, щоб дихати було краще, – підкреслює  Володимир Семерня, торакальний хірург.

На переконання лікаря, динаміка захворюваності дихальних шляхів буде прогресувати. Особливо в групі ризику ті, хто страждає на хронічні захворювання легень і алергологічний анамнез.