ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Забруднення Сейму та Десни: у Чернігові перевіряють місця торгівлі річковою рибою

Featured Video Play Icon

Муніципальна варта разом із представниками Держпродспоживслужби проводять рейд у Чернігові з продажу живої, в’яленої та сушеної річкової риби, яку могли виловити у Десні. Перша локація — привокзальний ринок. Тут фахівці перевіряють декілька торгових точок. Одна з них повністю закрита. Ще на двох продають суто морські продукти або ж засушену рибу з інших водойм. За будь-яких обставин продавці зобов’язані мати на руках товарно-транспортні накладні, де міститься інформація про походження риби та рівень її якості. На привокзальному ринку порушень не зафіксовано.

Все якісно, обов’язково. Директор цього дотримується. У нас річкової немає і не завозилася ніколи, – каже адміністраторка магазину Алла Приходько.

Наступне місце, де перевіряли наявність в продажу річкої риби та дотримання усіх норм — ринок на вулиці Музичній. Тут виявили порушення одразу на двох торгових точках. У продавців не було при собі накладних, а на прилавках лежала річкова риба невідомого походження.

-Десь є вони, треба знайти. Взагалі-то я її на базі купую, купляла разом з нею морожену, солену, копчену. Річкову рибу висушити це процес довгий. Та посолити її, потім солити тільки 2 тижні треба. Плюс сушити 2 тижні. Зрозуміло, що вона не в цей момент спіймана, коли вже є якась проблема, – зазначає продавчиня Наталія.

Нагадаємо, що міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій наприкінці серпня ухвалила рішення про заборону купання, забору води та вилову риби у Десні. Цих заходів вжили через забруднення росіянами річки Сейм, яка протікає в Чернігівській області. Також за розпорядженням міської влади з 3-го вересня у Чернігові тимчасово закрили для відвідувачів пляж “Золотий берег”. Посилили і нагляд за ринками та місцями стихійної торгівлі річковою рибою. Тому такі рейди муніципальної варти спільно з держпродспоживслужбою проводяться постійно, починаючи з 30-го серпня.

-У деяких підприємців, як от сьогодні на агропродовольчих ринках, було зафіксовано відсутність товарно транспортних накладних, тобто документу, який засвідчує якість і безпеку сухої риби. І тому даним фізичним особам підприємцям було рекомендовано вилучати її з реалізації, не проводити реалізацію людям, – повідомив головний спеціаліст відділу державного нагляду з дотримання санітарного законодавства Чернігівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в області Сергій Коробка.

Було складено два адмінпротоколи за частиною першою статті 155. Покарання передбачає штраф 10 неоподаткованих мінімумів громадян. Ці адмінпротоколи передаються на адмінкомісію при міській раді, яка вирішує розмір накладання штрафу, – сказав інспектор КП “Муніципальна варта” Ярослав Попко.

За весь період проведення рейдів риби, виловленої саме в Десні — не зафіксовано. Додамо, що Чернігівводоканал за власної ініціативи тричі на добу відбирає проби води у річці. Станом на ранок 4-го вересня вздовж прибережної зони в межах Чернігова продовжує спостерігатися осад чорного кольору та плівка на поверхні води. Концентрація розчиненого кисню та хімічного споживання кисню за цю ніч не зазнала суттєвих змін.