ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Забруднена вода вже у Чернігові? У місті закрили пляжі і посилюють нагляд за торгівлею рибою

Featured Video Play Icon

Відсьогодні, 3-го вересня, у Чернігові тимчасово закривають для відвідувань пляж “Золотий берег”, а також посилюють нагляд за ринками та місцями стихійної торгівлі, де можуть продавати нещодавно виловлену рибу з Десни. Все – через наближення забруднених росією вод Сейму і, як наслідок, Десни, та суттєве погіршення ситуації в межах міста. Такі доручення відповідальним керівникам, враховуючи оперативну інформацію, цього дня дав в.о. очільника міста на загальноміській нараді.

Ще о 6-ій ранку результати лабораторних досліджень Чернігівводоканалу води в Десні, який за власної ініціативи тричі на добу відбирає проби, суттєво не відрізнялися від попередніх. За кілька годин в районі колишньої переправи зі слів місцевих, вода почала змінюватися на очах: біля берега з’явився чорний осад, піна і масляниста плівка на поверхні. 

Прийшли рибалки ловити тут рибу, кажуть, вода почала різко темнішати,  то дно просвічувалося, а вже не видно дна.

Купатися в Десні, ловити рибу та використовувати воду для господарських потреб у Чернігові заборонили ще від минулого тижня. Останні аналізи, відібрані об 11-ій і 13-ій годині, підтверджують погіршення показників – концентрація хімічного споживання кисню значно зросла і перевищує встановлений норматив в 4,5 рази, що свідчить про збільшення в річці органічного забруднення.

На ранкову нараду до муніципалітету запросили очільника держекоінспекції в області. За його словами, станом на 8-му ранку 3-го вересня інформація і прогнози були наступні:

– В ніч з 25 до 26 забруднена вода річки Сейм зайшла на територію області, поступово вона рухається в бік Чернігова, ну і розуміємо, далі в бік Києва…Станом на сьогодні вода забруднена дійшла в районі Авдіївки, Гориця. Тобто до Чернігова по воді 30-40 кілометрів.  Я думаю, доба-дві і забруднення дійде до Чернігова, – повідомив начальник Державної екологічної інспекції в Чернігівській області Сергій Жук.

За попередніми розрахунками гідрометеорологів, забруднені води могли дістатися обласного центру ще в неділю, 1-го вересня, однак зранку вони були ще за 30-40 км. Причина цьому – сповільнення течії, що може трохи зменшити масштаби екологічної катастрофи: через швидке зниження концентрації кисню у водоймі, власне, і гине все живе, кажуть екологи.

– На моїй пам’яті не було такої ситуації в Україні, щоб була така загроза масовому мору риби.  Саме катастрофічна ситуація була в Макошині, Максаках, Ушні. Чому? Тому що забруднена вода з силою текла і риба, вона не мала можливості втекти, сховатися. Вона хапанула нестачу кисню і вона зупинилася, вона не знає, що робить. І через деякий період, там добу, вона просто здихала, або викидувалась на берег. Зараз ми спостерігаєм сповільнення. І тому є шанс, що максимальна кількість риби потихеньку буде спускатися вниз по течії, і ми не будемо такого мати масового мору, – пояснив Сергій Жук.

Для екстреного реагування і ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Олександр Ломако дав доручення створити оперативний штаб, до якого включити керівників всіх профільних управлінь, служб та комунальних підприємств. Чернігівцям на найближчий період радять за можливості навіть не наближатися до водойми. Риболовля, купання та використання води – під категоричною забороною.

– Наполегливо, шановні чернігівці, це по суті ваша безпека, ваше здоров’я, здоровʼя ваших рідних, близьких. Уникайте, як мінімум, найближчими днями чи тижнями наближення до річки Десна в межах міста, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Муніципальна варта спільно з Держпродспоживслужбою вже проводять рейди в місцях торгівлі, де може реалізовуватися жива, в’ялена та сушена риба з річок. Міський пляж закритий для відвідувачів і підприємців.

– У нас все-таки Золотий берег це територія, де люди займаються спортом, гуляють і так далі. Очевидно, заслухавши вашу інформацію, я думаю, що його на якийсь час треба взагалі закрити доступ. Та торгівля, яка там є, припиняємо. Оренду перерахуйте на ці дні контроль за продажем риби, надзвичайно важливо, якщо ми під час дії воєнного стану десь дозволяли собі закрити очі на стихійну торгівлю наших людей, які продають фрукти, якісь овочі які самі виростили у дворах чи десь біля магазинів, тому що всім зараз треба виживати. Це складно і це не найбільша проблема. Зараз на цей час стихійна торгівля рибою – це табу, взагалі, – зазначив Олександр Ломако.

Водночас, що стосується питної води, у Чернігові її беруть виключно з артезіанських свердловин, наголошують фахівці Чернігівводоканалу. 

– Вода в крани мешканців міста Чернігова не потрапляє з річки Десна, місто споживає виключно артезіанську воду. Це забруднення не загрожує якості питної води, – повідомив начальник служби водопровідних мереж КП «Чернігівводоканал» Ігор Грищенко.

Не впливає забруднення води у річках Сейм та Десна і на ситуацію у Стрижні. Після того, як в соцмережах з’явилися фото із загиблими птахами, екологи також обстежили русло водойми в межах міста та дослідили стан води. Кажуть: критичних показників не виявили і це не пов’язано з токсичними речовинами.

Річка Стрижень дуже маленька річечка, дуже зарегулювана, на неї велике антропогенне навантаження. Єдине, що критично, це людський фактор. Людям в місті немає де відпочивати, вони масово ходять на береги, набирають повні кармани цих батонів, і ці качки їдять їх як не в себе. Їх не треба годувати, качка, тварина, яка сама найде собі щось їсти. Коли вона бачить їжу будь-яку, вона її їсть, вони набухають, здихають, –

Для моніторингу ситуації на Десні Держекоінспекцією спільно з муніципальною вартою та Чернігівводоканалом і далі щоденно до стабілізації і покращення ситуації здійснюватиметься контроль якості води, а також заходи з оповіщення населення щодо потенційної небезпеки.