Новини

Забруднена вода по Десні почала прибувати до Чернігова (Фото)

Забруднена вода Сейму по Десні дісталася вже до Чернігова. Зі слів очевидців – рибалок, близько 8 ранку 3 вересня темну воду з маслянистою плівкою, піною та чорним осадом почали спостерігати в районі переправи на Десні.

Наразі Чернігівводоканал відбирає проби води з осадом та поверхневий забір води. Результати аналізу води, дізнаємося скоро.

Читайте також: У Чернігові фіксують збільшення забруднення води в Десні: результати аналізу

Відсьогодні у Чернігові закривають для відвідувань пляж «Золотий берег». Людям категорично заборонено купатися в річці, ловити рибу, використовувати воду для власних потреб. Взагалі рекомендують краще не підходити до забрудненої водойми.

Нагадуємо, тиждень тому стало відомо про забруднення річки Сейм — найбільшої притоки Десни, яка бере початок у бєлгородській області росії. Вода у річці почорніла, також було виявлено масовий мор риби.

Забруднення одразу ж поширилося всією акваторією Сейму в межах Сумщини та дісталося Чернігівщини. Мешканцям одразу заборонили купатися та рибалити.

27 серпня у Держагентстві з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм заявили, що у річці Сейм на Чернігівщині виявили перевищення гранично допустимих концентрацій забруднювальних речовин, зокрема амонію та завислих речовин, внаслідок чого фіксується масова загибель риби.

Наразі на Десні продовжувалися заходи з локалізації та ліквідації наслідків забруднення. Зокрема, у селах Макошине та Максаки проводять аерацію та внесення активного мулу, який має поглинути забруднювальну органіку.

Триває також збір та захоронення загиблої риби. У той же час Державне агентство водних ресурсів заявило, що рух органічних речовин з Сейму поступово сповільнюється. Тож забруднення дістанеться Чернігова орієнтовно 3-5 вересня.