ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

За все має бути відповідальність: Ломако про кримінальне провадження, відкрите проти МВА

Featured Video Play Icon

За такі рішення з чернігівською землею, за намагання її роздерибанити, використовуючи службові обов’язки і посадові можливості, треба буде трошки посидіти. За все має бути відповідальність, – зазначив  в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Так виконувач обов’язків очільника Чернігова висловився з приводу відкритого поліцією кримінального провадження проти посадовців міської військової адміністрації. Це підтверджує витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, який телеканалу вдалося отримати. Справу порушено за ч. 1 с. 364 Кримінального кодексу України – зловживання владою або службовим становищем, і як повідомляє наше джерело, стосується вона ухвалення начальником МВА Дмитром Брижинським земельних питань в інтересах свого радника всупереч рішенню міської ради та земельної комісії.

За словами Ломако, це реакція на звернення представників міської ради до правоохоронців два місяці тому на Раді оборони області. Щодо перевірки можливої корупційної складової в діях керівника МВА в.о. міського голови звернувся також до профільного урядового органу.

Коли депутати голосують 60 питань, умовно, а виходить розпорядження, де з них шість викидаються і три додаються, а три чисто випадково пов’язані з радником, чи куратором цього начальника військової адміністрації, випадково так.  Я вважаю, що це «а» – конфлікт інтересів, я до НАЗК звернувся з заявою, і я вважаю «б» – це ну корупція, і за неї треба карати. Я думаю, що немає там великого бажання цю справу розслідувати, і я не виключаю, що вона через місяць-два нічим не закінчиться, але справи ж не горять, – сказав Олександр Ломако.

Мова про три земельні ділянки по Мартина Небаби, дозвіл на передачу в оренду яких у лютому цього року начальник МВА одноосібно надав ТОВ “Альянс міжрегіонального співробітництва”, керівником якого в реєстрі значиться Максим Черненок – позаштатний радник Брижинського та депутат міськради від “Слуги народу”. Перед цим відповідні проєкти рішень виносилися на сесію, але були зняті депутатами з розгляду через несплачені податкові зобов’язання, тож військова адміністрація зробила це окремим документом і висунула вимоги до управління земельних ресурсів та ЦНАПу підготувати та зареєструвати договори оренди, у чому Брижинському, посилаючись на закон, відмовили – про це йшлося 1 травня на зустрічі у муніципалітеті. 

Питання оренди земельних ділянок вирішуються виключно сесією міської ради. Утворення Президентом України таких військових адміністрацій як тимчасових державних органів не є самостійною і достатньою підставою для припинення повноважень сільських, селищних, міських рад у період дії воєнного стану, – уточнив начальник ЦНАПу Юрій Балєв.

Тоді на зустрічі в муніципалітеті також зазначалося, що вирішення цих земельних питань стало умовою проплати перевізникам часткової компенсації за здійснені ними громадські перевезення, блокування якої Брижинським призвело до зупинки автобусів впродовж дня і їх невиходу 2-го травня на маршрути. Після засідання Ради оборони області платіжка була підписана, і рух транспорту відновлено. 

Сам же Дмитро Брижинський з приводу підписаного ним розпорядження по землі в інтерв’ю журналістам 1-го травня зазначав, що діяв в межах своїх повноважень і ніякого конфлікту інтересів в нього немає.

Нема ніякого, ніякого конфлікту інтересів нема ні з ким, – сказав начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

Санкцією статті, за якою порушено кримінальне провадження, передбачено пробаційний нагляд, обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на такий же термін.