Новини

На Чернігівщині за 8 місяців до бюджетів усіх рівнів спрямовано 14,6 млрд гривень податків, зборів та єдиного внеску

 Протягом 8 місяців поточного року до бюджетів усіх рівнів платниками податків Чернігівської області сплачено майже 9,4 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 3,9 % перевищує факт надходжень відповідного періоду минулого року. Єдиного внеску надійшло 5,2 млрд грн (на 31,5 % більше за минулорічні надходження відповідного періоду). Про це повідомили у ГУ ДПС у Чернігівській області.

Читайте також: У серпні жителі Чернігівщини сплатили 1,4 млрд гривень податків

До державного бюджету спрямовано 4,1 млрд грн, що становить 44 % загальної суми сплачених податків. Значна частина надходжень забезпечена від сплати податку на доходи фізичних осіб і військового збору – 1,4 млрд грн (35 %), податку на додану вартість – 1,3 млрд грн (31 %), рентних платежів за користування природними ресурсами – 0,9 млрд грн (22 %) та податку на прибуток – 0,4 млрд грн (10 %). Порівняно з минулорічним фактом надходження зменшились на 5,5 % (-0,2 млрд грн) в переважній більшості за рахунок податку на додану вартість  (-0,5 млрд грн), що спричинене  широкомасштабним російським вторгненням, яке дестабілізувало роботу  бюджетоформуючих платників області, малого та середнього бізнесу.

До місцевих бюджетів усіх рівнів платниками податків сплачено 5,2 млрд грн, в тому числі податку на доходи фізичних осіб – 3,9 млрд грн (75 % в загальнообласній сумі), єдиного податку – 0,6 млрд грн (майже 11 %), податку на майно – 0,5 млрд грн (9 %). Факт минулого року перевищено на 12,6 відс. або на 0,6 млрд грн., в тому числі за рахунок податку на доходи фізичних осіб (на 31 % або на 0,9 млрд грн).

Рівень добровільної сплати податків залишається високим та становить 99,5 відс. від загальної суми надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Роботодавцями та самозайнятими особами сплачено протягом січня-серпня 2022 року 5,2 млрд грн єдиного внеску на загальнодержавне обов’язкове соціальне страхування (майже на третину більше відповідного періоду минулого року). Це дуже важливо для своєчасної та повної виплати пенсій.