Факт-новини: оперативні сюжети

З міського бюджета Чернігова виділили кошти на відновлення 33 пошкоджених багатоповерхівок

Featured Video Play Icon

88, 5 мільйонів гривень з міського бюджету підуть на відбудову 31 багатоповерхівки у Чернігові, і ще майже 6,5 – на реконструкцію двох житлових будинків. Ці кошти виділив 21 липня виконавчий комітет міської ради. Всі ці будинки постраждали від прямих влучань під час російської навали.

Загалом у Чернігові 146 багатоквартирних будинків були пошкоджені прямими влучаннями російських снарядів та бомб. 20 з них взялася відновити держава, на що було виділено 100 мільйонів гривень. А от решта поки залишаються проблемою місцевої влади. Кошти на їх відновлення доводиться перенаправляти з інших статей видатків.

На саму лише проєктно-кошторисну документацію для 33 будинків виділили 1 мільйон 152 тисячі гривень. Відновлення будинків, які постраждали від прямих влучань, ускладнюється ще й бюрократичними процедурами. Чим більший об’єм робіт, тим складніше його планувати, і тим більше треба пояснювати державній казначейській службі.

Ремонтуватимуть насамперед ті будинки, які реально вчасно підготувати до опалювального сезону. У Чернігові він розпочнеться 15 жовтня. Для цього міська рада вже виділяла 130 мільйонів гривень на заміну вибитих шибок у під’їздах та ремонт покрівель. Також цього тижня започаткували програму часткової компенсації вартості ремонту пошкоджених вікон для незахищених груп населення. Перші 15 мільйонів гривень із запланованих на неї 75-ти виконавчий комітет виділив 21 липня. Ремонт будинків з особливо складними пошкодженнями доведеться відкласти на потім, пояснив Владислав Атрошенко.

Відновлювати пошкоджені багатоповерхівки місто взялося попри суттєві недонадходження до бюджету. Через війну чернігівська скарбниця недоотримає 1 млрд 300 млн гривень. Тож міська рада направить лист до Прем’єр-міністра та міністра фінансів щодо прогнозованих об’ємів доходів та видатків бюджету Чернігова на 2022 рік, а також обсягів необхідної субвенції для покриття касового розриву.

За прогнозами фінансового управління, з урахуванням прогнозних недонадходжень та вимушених додаткових непланових видатків, діра в бюджеті Чернігова наприкінці 2022 року сягатиме близько двох мільярдів гривень.