Факт-новини: оперативні сюжети

З дотриманням усіх вимог. Заклади освіти Чернігова активно готують до навчального процесу

Featured Video Play Icon

З облаштованою підлогою, побіленими та розмальованими стінами, а також усім необхідним, аби малята могли тут пробути кілька годин. Таким метр за метром впродовж останніх тижнів роблять підвальне приміщення одного із семи чернігівських дитсадків, що зможуть у разі загрози ракетного чи авіаобстрілу убезпечити дітей та педагогів, а тому готуються до відновлення навчально-виховного процесу. Зокрема, передбачається, що цей ДНЗ з дотриманням усіх сьогоднішніх вимог прийме до 350 дошкільнят, для яких кілька кімнат чекають лише необхідних меблів і ще одна безпосередньо у ремонті.

Також ці найпростіші укриття місто забезпечує вогнегасниками, ємностями для технічної та питної води, а за відсутності вбиралень чи неможливості реконструкції існуючих – біотуалетами. Пріоритетними безпекові питання є відповідно і по школах. Ті, де є сховища, від перших днів оборони Чернігова відкрили свої двері для сотень людей, а нині власними силами приводять приміщення до ладу, аби, якщо того дозволятиме ситуація, працювати очно для своїх учнів. А саме прибирають зайве, штукатурять, підфарбовують, обставляють місцями для сидіння та де потрібно – ремонтують каналізацію, воду, вентиляцію та електрику.

Разом із тим, стан підвалів – це лише частина того комплексу заходів, що потрібний для поновлення навчання. Уроки мають проводитися не під землею, а в стінах шкіл, натомість чимало з них внаслідок війни зазнали пошкоджень, як і вікна, покрівлі та внутрішні мережі. За словами Атрошенка, на їх відновлення йде колосальний ресурс, надто якщо говорити про цьогорічний бюджет.

За прогнозами фінансистів, на кінець року Чернігів виходить на діру в кошторисі у 2 млрд гривень, але попри власні недонадходження фінансує потреби військових та не чекаючи держави допомагає незахищеним верствам населення встановити вікна, ремонтує та відбудовує багатоповерхівки.