ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Його твори знає вся країна: Чернігів відзначає 160 років з дня народження Михайла Коцюбинського

Featured Video Play Icon

160 років з дня народження класика української літератури. 17-го вересня нащадки Михайла Коцюбинського, представники громадськості, культурні діячі традиційно прийшли вклонитися та покласти квіти до могили видатного письменника на Болдиних горах. Правнук Михайла Коцюбинського Ігор розповідає, що для їхньої сім’ї Чернігів є рідним містом із особливою історією. Саме тут 15 останніх років Михайло Михайлович жив і створював свої найкращі твори, серед яких “Тіні забутих предків”, “Інтермеццо”, ”Fata morgana”,”Сон”, ”Цвіт яблуні” тощо.

Чернігів був одним із культурних центрів, міг конкурувати навіть з Києвом.Тут проживали такі відомі письменники і літератори, як Борис Грінченко з дружиною Марією Загірною,Микола Вороний, Микола Чернявський, Володимир Самійленко поет. Довгий час в Чернігові мешкав відомий художник Михайло Жук. Крім того, що з Чернігова походила його дружина Віра Устимівна, можливо тому він обрав Чернігів для свого проживання і потім влаштувався тут і працював, – розповів правнук письменника Ігор Коцюбинський.

Відтак, Ігор Коцюбинський зазначив, що у своїх творах  український класик завжди закликав свій народ до об’єднання та збереження національної ідентичності. Письменницька діяльність Михайла Коцюбинського відзначається глибоким психологізмом та імпресіоністичним стилем, що дозволяло йому передавати найтонші відтінки людських почуттів та переживань.

Коцюбинський був дуже великим гуманістом, він ніколи не був революціонером, як в радянські часи намагалися його замалювати історіографія радянська, на прикладі ” “Fata morgana” — один із його творів, він просто був прекрасний художник, новеліст, – зазначив Ігор Коцюбинський.

Щорічно в день народження письменника у Чернігові  відбувається вручення премії імені Михайла Коцюбинського у шістьох номінаціях. У 2024-му в  список лауреатів номінації “Проза” потрапив Василь Пабат з книгою “Світло далекої зірки”. 

“Світло далекої зірки” я почав писати ще у студентські роки. Але вважав це такою несерйозною забавою. Власне хобі в мене було, яке потім з роками відпрацьовували, усвідомлено додавалися якісь нові події.І пройшло вже достатньо часу, коли я повернувся назад, то я побачив, що ця книга не просто про особисте кохання, а і про наш такий неспокійний тоді час,коли народжувалася наша держава. Тому я намагався вже показати не тільки кохання молодих студентів, а і те, як вони жили, як вони приймали участь у національно-патріотичних акціях, – підкреслив письменник Василь Пабат.

Зазначимо, премію започаткували в 1992 році з ініціативи Чернігівської обласної організації Спілки письменників України, Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Коцюбинського та Чернігівського відділення Фонду культури. Кожен лауреат отримує диплом, пам’ятну медаль із зображенням Михайла Коцюбинського та грошову винагороду.