Новини

Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС – що це означає та які можливості відкриваються?

23 червня, у Брюсселі, 27 країн-членів Європейського Союзу офіційно підтримали надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. Про це повідомили на Урядовому порталі.

Статус кандидата офіційно запускає процес набуття Україною членства в ЄС. Подальша підготовка до членства передбачатиме завершення всеохопної трансформації всіх сфер, що створюватиме умови, коли країна житиме за принципами Євросоюзу та його законами, які спрямовані на захист кожного громадянина та бізнесу.

Читайте також: Понад 230 снарядів виявили рятувальники на Чернігівщині за добу

Статус кандидата відкриває можливості отримання фінансової допомоги у трансформації суспільства, правової системи та економіки на шляху до членства в ЄС, а також триматиме євроінтеграційні реформи країни у пріоритеті.

Так, Україні буде доступна фінансова допомога для країн, які готуються для вступу до ЄС (Інструмент передвступної допомоги, IPA). Така допомога може надаватись через гранти, інвестиції або як технічна допомога. Кандидатство також відкриває для України участь у програмах та ініціативах Євросоюзу.

Проте, як наголошують у Єврокомісії, Україні треба буде провести ще низку реформ, зокрема у судовій системі та у боротьбі з корупцією, щоб стати повноправними членами євроспільноти.

Крім того, від України очікують важливих змін щодо зміцнення права приватної власності та ринку праці. Також ми маємо утримувати стабільні макроекономічні показники навіть після війни.

Які умови потрібно виконати Україні, щоб не втратити статус кандидата в ЄС:

  • розробити та запровадити законодавство щодо відбору суддів Конституційного Суду, зокрема процес попереднього відбору згідно з рекомендаціями Венеційської комісії;
  • завершити перевірку доброчесності Етичною радою кандидатів у члени Вищої ради юстиції та відбір кандидатів до створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  • боротися з корупцією на всіх рівнях; призначити нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та директора НАБУ;
  • забезпечити відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF); ухвалити комплексний план реформування всього правоохоронного сектору України;
  • ухвалити антиолігархічний закон;
  • провести реформу законодавства щодо національних меншин, згідно з рекомендаціями Венеційської комісії;
  • прийняти закон про ЗМІ, який узгоджує законодавство України з Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги та надає повноваження незалежному регулятору ЗМІ.

Наразі, крім України, є п’ять кандидатів у члени Європейського Союзу:

Албанія (отримала кандидатство у 2014, початок переговорів у 2020),

Північна Македонія (кандидатство у 2005, початок переговорів у 2020),

Чорногорія (кандидатство у 2010, початок переговорів у 2012),

Сербія (кандидатство у 2012, початок переговорів у 2014),

Туреччина (кандидатство у 1999, початок переговорів у 2005, які були заморожені у світлі ситуації з правами людини в країні).