ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Як у чернігівців відбирають право мати власне медіа. Хронологія подій

Featured Video Play Icon

Телеканал “Новий Чернігів”, кадри якого з оточеного росіянами Чернігова у 2022-му облетіли, без перебільшення, всю Україну і світ, та медіа з понад 30-річною історією нині – на межі припинення існування.

4-го червня, начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський у своїх соцмережах опублікував розпорядження про зміни до міського бюджету на 2024-ий, яким скорочено фінансування комунального підприємства «Телерадіоагентство «Новий Чернігів» Чернігівської міської ради на суму 3 млн 452 тисячі гривень.

Для медіа це кошти на 5 місяців роботи і лише на захищені статті: зарплати співробітникам і оплату комунальних послуг. 

Колектив телеканалу про скорочення фінансування дізнався із соціальних мереж начальника Чернігівської МВА. Жодних попередніх переговорів, пошуку напрямів скорочення видатків з бюджету на утримання підприємства з його керівником не відбувалося. 

Ми дізналися про все тільки з соцмереж. Жодних контактів не було, жодних дзвінків, жодних перемовин зі мною не було. Ані сам Дмитро Володимирович, ані його радники, помічники, заступники, ніхто зі мною не контактував, – розповіла генеральна директорка телеканалу  Наталія Левочко.

Телеканал, команда якого працювала під обстрілами з ризиком для власного життя, завдяки кадрам якого світ дізнався про події в Чернігові, а в подальшому активно сприяв залученню коштів від міжнародних партнерів Дмитро Брижинський назвав, цитуємо, “неефективним”. Журналісти “Нового Чернігова” звернулися до чиновника аби він пояснив громаді міста свої дії і як на його думку має працювати підприємство до кінця року. Але в його пресслужбі відмовили як в зустрічі, так і в коментарі.

 –А Дмитро Брижинський не може нам дати відповідь? Особисто?

Він зателефонувати не може, – відповіла  пресслужба Чернігівської МВА.

Все через мене відбувається, – пресслужба Чернігівської МВА.

А зустрітися з ним? 

Зустрітися – навряд чи, – пресслужба Чернігівської МВА.

Тобто він не йде на контакт з медіа, яке позбавляє фінансування, правильно? 

Ну ви позицію побачили у наших соцмережах, все, що я вам можу сказати, – пресслужба Чернігівської МВА.

Зазначимо, ще наприкінці 23-го, коли формувався бюджет всієї громади на наступний рік, було скорочено видатки практично всіх комунальних підприємств, адже головний пріоритеті для місцевого самоврядування – підтримка Збройних сил України. Тоді ж кошторис “Нового Чернігова” урізали на понад 2 мільйони гривень. Сам же Брижинський бюджет затвердив, але посеред фінансового року змінив своє рішення. В фінуправлінні Чернігівської міської ради в таких діях вбачають порушення норм Бюджетного кодексу та постанови Кабінету міністрів №252 в якій йдеться, що військова адміністрація має право вносити зміни до бюджетів виключно за подання місцевого фіноргану. 

-З подивом дізналися з соціальних мереж, що було підписано розпорядження, яке нібито зменшує фінансування по комунальному підприємству “Новий Чернігів”, що ці кошти спрямовані на ЗСУ, такого подання місцевий фінансовий орган в особі фінансового управління Чернігівської міської ради на Чернігівську міську військову адміністрацію не робило. прокоментувати звідки, на підставі чого зроблені такі зміни, дуже складно. Вони суперечать чинному бюджетному законодавству, – підкреслила начальниця фінансового управління ЧМР Олена Лисенко.

Такі дії начальника МВА колектив телеканалу розцінює як тиск на медіа з намаганням встановити над ним контроль: раніше від цього чиновника надходили сигнали висвітлювати його роботу виключно в позитивному ключі, відсутність згоди на що, ймовірно, і стала причиною урізання бюджету.

«Розцінюємо такі дії, яким не надано жодного пояснення, як спроби тиску на канал та його роботу з подальшим можливим його закриттям. Це тривожний сигнал для нас, як журналістів, так і всієї громади міста, коли у прифронтовому Чернігові робляться спроби штучно «згорнути» діяльність міського телеканалу. Особливо в час, коли важливо мати офіційні медіа, які працюють в інтересах держави України і громади міста Чернігова».

Медіа направило офіційні листи та звернення до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, Національної спілки журналістів, Інституту масової інформації, Національної асоціації медіа, Комітету з питань свободи слова Верховної Ради з проханням надати допомогу у захисті законних прав та свобод медіа, зокрема від незаконного впливу посадових осіб.

Стосовно ситуації з “Новим Черніговом”, моя позиція є такою, що в даному випадку, коли є затверджене фінансування, скорочувати його на півроку, на проміжку півроку – неможливо. Тим більше, робити це в спосіб непублічний, без аргументованих пояснень зі сторони Дмитра Брижинського. І коли я звертався за коментарем до нього, пояснити причини, то він мені теж відмовив. Тому це, я вважаю, некоректна така поведінка. Якщо є питання, які треба вирішувати фінансово, вони мають вирішуватися публічно по площині, а не ось таким чином, як це робиться зараз, – сказав представник Інституту масової інформації в Чернігівській області Павло Пущенко.


Точно не в інтересах питання інформаційної безпеки закривати в прикордонному регіоні, який постійно піддається обстрілам, верифікований канал інформації з якою і місцева, і національна влада могла спілкуватися з жителями надаючи їм повністю адекватну інформацію. Тобто ми таким чином де-факто самі виштовхуємо в неконтрольоване нам середовище анонімних телеграм каналів чи просто російської дезінформації. З цього приводу ми спробуємо поспілкуватися, переконати, що є інші сфери економії, які можна зробити, а не економити на медійному напрямку, – констатував голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Медійники України підтримують «Новий Чернігів» та свободу слова, а дії начальника МВА сприймають як тиск на журналістів.

Якщо громада не хоче, аби їх мозок захопили вороги своїми вкидами й ІПСО, різними фейками, то вони мають теж сказати своє слово. Громадські організації, ініціативні групи мають протистояти тому, аби засіб масової інформації був закритий. Адже ми ж маємо розуміти, що попит на інформацію у зв’язку з тим, що там закриється будь-який засіб масової інформації, У цьому разі ми говоримо про «Новий Чернігів», попит на інформацію не зменшиться. І повірте мені, ворог на сьогодні вкладає сотні мільярдів доларів саме в інформаційну боротьбу. І ворог знайде спосіб для того, щоб зайти в Чернігів своїми ресурсами, – говорить директорка телеканалу «Студія «МИГ» м.Южне, Одеська область Ольга Годовенко.

Ми розуміємо — є нормальний бюджетний процес, є нормальне бюджетне планування, і якщо кошти були виділені, зараз просто так брати і приймати фактично одноосібно, наскільки я розумію, рішення і забирати де-факто повністю фінансування з телеканалу на наступні 5 місяців… Воно сприймається складно. Підтримую і журналістів, і весь колектив, і керівника телеканалу «Новий Чернігів» у цій ситуації. Оскільки надзвичайно важливо сьогодні взагалі зберегти колектив, зберегти медіа, – зауважив генеральний директор телеканалу «Галичина» Ігор Дебенко.

Він не може приймати такі рішення без участі громади. Це порушення свободи слова, це дискримінація медіа, можна сказати. Я вважаю, що такі дії були зроблені незаконно… Що такі дії були вчинені з корисливих мотивів. І, власної зацікавленості в тому, щоби це медіа не працювало, – додає керівниця онлайн-медіа «Точка Сходу» Анна Овчаренко.

Свою підтримку телеканалу висловила й Національна спілка журналістів України. Цитуємо: “Дії начальника Чернігівської міської військової адміністрації дійсно є обурливими та необґрунтованими, адже під час повномасштабної війни, в умовах якої вимушені жити українці, саме вітчизняні медіа є тим рупором правди, що може поширювати та доносити не викривлену ворогом інформацію, а також всебічно висвітлювати останні події в регіоні”.