Факт-новини: оперативні сюжети

Як підтримують родичів загиблих воїнів волонтери та громадські організації Чернігова

Featured Video Play Icon

– Я повинна бути сильною і справлятися. Я повинна давати своїм дітям приклад сильної жінки, щоб вони були теж сильні, – каже Віра Швед.

Чоловік Віри Швед загинув під час оборони Чернігова, в бою біля Бобровиці, на початку повномасштабного вторгнення російських окупантів. Тоді жінка втратила кохану людину, а двоє доньок — батька.

-Важко, психологічно мені важко справлятися з дітьми. Недостатньо підтримки. Я завжди думаю: якщо був би чоловік, то десь у чомусь не слухають мене або я щось не можу, він би слово своє добавив. А так усе на моїх плечах
, – зазначає Віра Швед.

Віра Швед — одна з багатьох жінок, які через війну втратили сильне плече та вимушені самостійно виховувати дітей. Чим можуть підтримують родичів загиблих волонтери та громадські організації Чернігова. Серед них — благодійний фонд «Захистимо Україну!». Його представники допомагають сімʼям як речами, так і юридичними порадами.

– Мами втратили своїх чоловіків, діти своїх батьків. І ті, хто обороняли Чернігів, і ті, хто потім, уже на півдні. Складні життєві історії наших земляків, чернігівців, які залишили цей світ, пішли на небо. Сьогодні ми зустрічаємося з декількома вдовами, дізнаємося про їх потреби далі, тому що ми з ними спілкуємося останній рік, і допомагаємо чим можемо, – розповіла волонтерка БФ «Захистимо Україну!», депутатка ЧМР Ірина Соломаха.

Завдяки закордонним партнерам благодійники купують необхідні речі для родин загиблих воїнів. Разом із французькою асоціацією «Lioba lorr Ukraine» вони допомогли 16 багатодітним сім’ям з Чернігова та північних районів нашої області. Зокрема, дітям загиблого в прикордонній Семенівці подарували планшет, завдяки якому вони мають змогу навчатися. На черговій зустрічі дружинам військових подарували побутову техніку від «Товариства української мови США», а також продовольчі пакети.

– Ми як можемо пробуємо підтримувати їх, адже вони вирощують наших світлих українських дітей, які будуть у майбутньому розбудовувати нашу неньку Україну після перемоги. Ми боремося і воюємо саме за них, – підкреслює голова правління БФ «Захистимо Україну!» Олександр Ясенчук.

У фонді «Захистимо Україну!» планують і далі підтримувати сім’ї загиблих військовослужбовців. Зокрема, разом з іноземним и партнерами планують закупити необхідні речі для дітей на осінь.