ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Як надати допомогу: Чернігівських артистів навчали тактичній медицині

Featured Video Play Icon

Інструкторка з тактичної медицини Анастасія з позивним «Леді» почала надавати базові знання бійцям за рік до повномасштабного вторгнення.   Її життя змінилося 24-го лютого 22-го —  каже, працювала в рази інтенсивніше, а попит на одержання належної медпідготовки зріс як серед військових, так і цивільних. За цей час дівчина зі своїми колегами пройшла навчання в Україні та за кордоном, аби сьогодні передавати свої вміння чернігівцям.

Основна моя задача – це вчити бійців, як рятувати життя собі і рятувати життя своєму побратиму. Також ми проводимо заняття з цивільними. Особисто я проводила в бібліотеках, у школах для вчителів, для старшокласників. Тобто ми співпрацюємо з цивільними також. Ми домовляємося протягом кількох днів, або через день проводимо заняття, тому що дуже багато інформації, навіть на надання першої домедичної допомоги, тобто те, що мають знати всі, – розповіла бойова медикиня та інструкторка з тактичної медицини  Анастасія Крошка.

Цього разу інструктори навчали тактичній медицині співробітників Чернігівського обласного молодіжного театру. Такий захід тут організували представники 376-го окремого батальйону охорони та обслуговування. Як розповів заступник командира Руслан Філін, їхнє завдання — передусім  підготувати населення до екстрених ситуацій.

У такий час кожен повинен знати, як поводити себе з медициною, як поводити себе з вибуховими предметами, що можна брати, що не можна. Як надати першу медичну допомогу ми бачимо, що відбувається в нашій країні, які жахливі починаються ранки у нас, які ночі, люди в укритті, і це потрібно вивчати, – зазначив заступник командира 376-го окремого батальйону охорони та  обслуговування з морально-психологічного забезпечення Руслан Філін.

Даємо теоретичні знання і обов’язково практичні, тому що послухати це одне, це тільки пів справи, а якщо людина зробить своїми руками, вона зрозуміє, що це не так легко, як воно виглядає, тому практика теж обов’язково у нас присутня. Сьогодні ми будемо відпрацьовувати накладання турнікетів. Ми дамо теорію, які вони бувають, для чого вони потрібні, коли саме їх потрібно накладати, коли не потрібно. Тобто, сьогодні у нас перша тема така, як вступна – це, взагалі, що таке тактична медицина, – каже Анастасія Крошка.

Учасники навчань ознайомилися з вмістом аптечки військового. Її фахівці радять мати і  цивільним. Бойові медики застосовували медичне обладнання та розповідали про його особливості. Розбирали практичні кейси, досвід воїнів на полі бою та цивільних, які безпосередньо стали свідками “прильотів” рашистьких ракет по мирному населенню. Така подія закарбувалася у пам’яті актора Євгена Сидоренка, коли 19-го серпня 2023-го року удар прийшовся по Чернігівському облдрамтеатру. 

Для турнікета, найголовніше, я вважаю, – це навчитися робити це все наосліп. Тому що коли приліт, то людина виключається, і ти повинен  вміти це робити. Це  дуже корисно і актуально. Треба  у кожному колективі це проводити, – підкреслив актор Чернігівського обласного молодіжного театру Євген Сидоренко.

Бойові медики закликають не нехтувати правилами особистої безпеки  та періодично відвідувати подібні тренінги, аби у разі критичних ситуацій бути більш підготовленими і вміти надати домедичну допомогу постраждалим.