Новини

Як діє в області Програма «Доступні ліки»

     З 1 квітня  минулого року  Національна Служба здоров’я адмініструвала урядову Програму  реімбурсації (відшкодування державою вартості) лікарських засобів «Доступні ліки».

Про це інформує прес-служба Управління охорони здоров’я ОДА.

Програма була впроваджена  2017 року для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів та збільшення доступності ліків.  Нині вона працює для пацієнтів, які живуть з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим  діабетом ІІ типу. До списку ліків, які можна отримати за Програмою, включено 254 лікарських засобів, 78 з яких можна отримати безоплатно, інші ж – з незначною доплатою.

 Згідно з дешбордом НСЗУ, станом на 27 січня на Чернігівщині налічується 144 аптечні заклади (з них 58  в обласному центрі), що беруть участь у програмі реімбурсації лікарських препаратів, мають договори із НСЗУ та відпускають ліки за електронними рецептами.  В області з початку дії «Доступних ліків»  місцями відпуску  лікарських препаратів  виписано 332187 рецептів, з яких понад 80% погашено. Загалом  рецепти виписані у 33 населених пунктах Чернігівщини. У середньому на одного пацієнта припадає  5,5 рецептів.