Факт-новини: оперативні сюжети

Як боротися з фейками: чернігівських школярів навчають протидіяти ворожій пропаганді

Featured Video Play Icon

Очистити інформаційний простір від фейків та ворожої пропаганди. Після початку повномасштабної навали рашистів у 2022-му Кіберполіція України спільно з волонтерами розробила проєкт StopRussia | Mriya, який нещодавно змінив назву на Brama. Відтак це офіційний Telegram-ресурс, за допомогою якого кожен може «бомбити русню» в соціальних мережах та стояти на варті кібербезпеки України. 

Коли почалося повномасштабне вторгнення російської федерації, ми зрозуміли, наскільки важлива підтримка наших військових в інформаційному просторі, тому що війна відбувається не тільки на фронті, але ще в інтернеті. російська федерація зрозуміла, що для того, щоби дестабілізувати ситуацію серед населення, вони закидують постійно фейки або пропаганду для того, щоби поширювати паніку та страх у населення, – розповів старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Олексій Любенко.

У чатбот Brama можна надіслати проросійські, фейкові або просто шкідливі ресурси для їхньої перевірки та подальшого блокування. За майже два роки роботи інформаційне військо за усіма соцмережами поповнили понад 300 тисяч небайдужих українців, які домоглися блокування майже 27 тисяч проросійських каналів на різних ресурсах. Як приклад, серед них YouTube-канали рупорів кремля та особисті сторінки пропагандистів.

Ми блокуємо такі інтернет-ресурси за допомогою наших учасників, нашої спільноти. Чим більше надсилаються скарг, тим вірогідніше, що це джерело буде заблоковано, – повідомив Олексій Любенко.

Одне з основних завдань проєкту Brama – підвищити рівень інформаційної гігієни українців. У каналі вони щодня публікують поради, як протистояти новим кіберзагрозам і схемам онлайн-шахрайства.


У нас є певна сфера населення, яка не перевіряє інформацію. Тобто вони її беруть із ненадійних джерел, потім у подальшому поширюють серед знайомих або репостять, і в подальшому ця ситуація негативно впливаєна населення, – зазначив старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області.

Проєкт долучився до важливої місії просвітництва дітей та молоді. Представники кіберполіції відвідують освітні заклади для проведення лекцій, упродовж яких розповідають про важливість критичного мислення, фактчекінг та протидію кіберзагрозам і шахрайству.

Треба бути дуже уважним до посилань, на які ти переходиш, бо це можуть бути фейкові якісь посилання, сайти, там можуть бути шахраї. Коли поширюють фейкову інформацію, то хочуть, щоб люди панікували, боялися чогось, навіть якщо цього немає, – каже учениця Чернігівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5 Арина Тарасенко.

Із сьогоднішньої лекції я дізнався, що є такий канал Brama, який розповідає, що є і офіційні сайти, і неофіційні сайти. Що можна заходити на офіційні сайти, наприклад, сайт школи, сайт Президента України, – додає учень Чернігівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5 Олексій Спіциний.

Молоде покоління, як і ми, слідкуємо за новинами й постійно в інтернет-просторі. Тому учні мають знати, як правильно поступати, як діяти, і дорослі теж, щоб сприймати правильно ту інформацію і правильно реагувати, правильно її відрізняти, берегти своє здоров’я, свій психологічний стан, не панікувати. Тому ми і проводимо такі заходи, – зазначила директорка Чернігівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5 Наталія Ткаченко.

Долучитися до боротьби з російськими вкидами може кожен, навіть юні чернігівці, адже користуватися чатботом Brama просто. Для цього потрібно приєднатися до спільноти та виконувати завдання, що ставлять співробітники Кіберполіції, зокрема, скаржитися на Instagram-сторінки або Telegram-канали, спамити та блокувати адмінів пропагандистських ресурсів. 


У дітей є все необхідне, тобто гаджети, телефони. Вони більше часу проводять в інтернеті, дуже добре розбираються в цьому всьому, можуть виділити 3–5 хвилин на перерві або вдома, надіслати скарги на інтернет-ресурси окупантів, які поширюють фейки та пропаганду й таким чином блокувати ці джерела, – зазначив старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Олексій Любенко.

У проєкту Brama також є сторінки у Facebook, Instagram, Viber та WhatsApp, де доступні ті ж завдання та рекомендації. Наразі Кіберполіція та волонтери працюють над розширенням проєкту, зокрема, розробкою мобільного застосунку.