Факт-новини: оперативні сюжети

Виживають найсильніші

Featured Video Play Icon

Що чекає медичні заклади міста в ході другого етапу реформи?

Менше місяця залишилося до старту реалізації другого пакета реформи у медичній галузі. З 1 квітня – змінюється система фінансування лікарень. Якщо раніше вони отримували субвенцію з державного бюджету на утримання та зарплату , а також надавали послуги за рахунок благодійних внесків.

Тепер галузь житиме за ринковими механізмами. Тобто доходи кожної лікарні визначатиме кількість пацієнтів , які прийдуть до неї за послугою та ті пакети послуг на які заклад підписав угоду з Національною службою здоров’я України. Повідомив начальник профільного управління міської ради Владислав Кухар.

Тож виживуть найсильніші та найпрофесіональніші. Бо саме пацієнт відтепер буде обирати як сімейного лікаря так і вузького спеціаліста , якщо він потребує його допомоги згідно з захворюванням .При цьому держава визначила приіритетні пакети послуг , які мають стовідсотково фінансуватися з державного бюджету. Таких пакетів 27 Вони передбачають базову профілактику та лікування згідно з медичними протоколами , в тому числі і медикаменти.

За все ,що понад протокол , пацієнту запропонують заплатити. Медичні послуги, в рамках Програми медичних гарантій, оплачуватиме НСЗУ за прямими договорами з медичними закладами, для пацієнтів вони будуть безоплатними.

Вартість і пакет послуг , які лікарні зможуть надавати на платній основі , наразі ще невідома. Але саме вона , на думку , Владислава Кухаря, має закрити решту потреб медичного закладу.