НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Виставку памʼяті народної мисткині Олени Мороз відкрили у Чернігові

Featured Video Play Icon

Ці картини надихають мене. Чесно кажучи, я нічого подібного не бачив. Її фантазія була просто безмежна, – каже  Володимир Мороз, голова обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, чоловік Олени Мороз.

“Магія барв і ліній”. У Чернігові відкрили виставку памʼяті народної мисткині Олени Мороз у другу річницю її смерті. Росіянка за походженням, але українка за покликом душі. За життя художниця-педагогиня захопилася дослідженням українських традицій, відроджвала їх та передавала свої знання молодому поколінню.

Ну а потім прийшла війна. Їхати кудись вона відмовилась. Мене і брат запрошував, і в Київ, і закордон. Вона сказала, що я їх тут зустріну, якусь зброю знайду. Її дуже вразили всі події, війна, ці “прильоти”, кожен день літаки над головою літали. Звичайно, що це – людина мистецька, вона, звичайно, чутлива до таких речей. Звичайно, що це на здоров’я відбилося, – розповів Володимир Мороз.

Рішуча, чесна, порядна та надзвичайно талановита. Так про пані Олену відгукується вдівець мисткині Володимир Мороз. Саме він після смерті коханої продовжує її роботу. Деякі картини для виставки надав із домашньої колекції. 

Тут на трьох стінах ми демонструємо її особисті твори, ці таріли, картини. Уявляєте собі, 25 років творчої роботи. І сьогодні, на жаль, її немає з нами, але я вітаю таку творчість, –  підкреслив директор Чернігівського музею сучасного мистецтва “Пласт-Арт” Борис Дєдов.

На експозиції також представлені роботи учнів пані Олени зі студії “Джерельце”, якою вона опікувалася. Свої художні здібності мисткиня розвивала у різних галузях – виготовляла намисто і шила сукні. Зокрема в пам’ять Олени Мороз вихованці Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування на відкритті виставки продефілювали в нарядах ручної роботи.
Відвідати виставку можуть усі охочі до 3 жовтня у музеї сучасного мистецтва “Пласт-Арт”.