НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Високої води на річці Десна очікувати не варто

Featured Video Play Icon

За останні 137 років  Чернігівщина пережила шість повеней, коли рівень води у Десні піднімався  в межах 900 сантиметрів над нулем поста. Згідно з офіційними даними метрологів найвищий рівень води  у річці фіксували  у 1917році . Тоді  підйом сягнув 985  сантиметрів  над нулем поста. Далі були 1931,1970 та 1979 роки. Таку аналітичну  інформацію повідомила

 начальниця відділу гідрології Чернігівського обласного центру з гідрометеорології   Тетяна Полевик. А от цьогоріч на Десні на високу воду розраховувати не варто.

  • По прогнозам очікується інтервал максимального рівня на Десні біля Чернігова  від 400 до 460 см. над нулем поста. Проходження цього піку очікується у квітні, на початку травня. Це відносно невисока повінь. Вона нижче середньорічних  значень, – повідомила начальниця відділу гідрології Чернігівського обласного центру з гідрометеорології  Тетяна Полевик.

Це відносно невисока повінь, каже Тетяна Полевик. Кожна повінь у Чернігові формується у першу чергу за рахунок стоків з місцевих  річок , а потім поступово підходить вода з півночі. Це буде трохи пізніше..

  • Загрози підтопленню немає. Хоча рівень води в Десні піднявся на 26 см. На сьогодні він складає 270 см над нулем поста. Це на півметра  більше ніж було у 2020. Вихід води на заплави 700 см над нулем поста . У нас є добрий запас  і ми не будемо очікувати підтоплення,- підсумував керівник відділу  з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради Григорій Годун.

Сніг цьогоріч танув поступово і більшість води пішла  в грунт. Тож виходу Десни на заплаву гідрологи не очікують, річки будуть знаходитися в межах своїх русел. А от рівень грунтових вод за рахунок  снігу має поповнитися.

Минулого року, коли снігу практично не було , весняний рівень води на Десні фіксували у межах 215 сантиметрів над нулем поста.