ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Випускний у майстерні казок: скільки нових творів про Чернігів з’явилося?

Featured Video Play Icon

З дитинства опановують навички письма. У Чернігівському туристично-інформаційному центрі відбувся випускний учасниць проєкту “Творча майстерня казок”. Малеча вчилася писати тематичні твори про рідне місто. Основне завдання —  розповісти цікаві факти, познайомити читачів з історією, древніми пам’ятками, релігійними спорудами і автентикою Чернігова. Це юні письменниці робили за допомогою образів різноманітних тваринок, які потрапляли у пригоди і подорожували містом. Тому і назви казки одержали унікальні: “Князь Хом’як”, “Киці-подружки”, “Марк та його друзі” тощо.

Перше заняття ми спілкувалися, ми розповідали, як нас звати.Так пройшла ціла година і ми пішли додому. Потім на друге заняття у нас було воно онлайн вдома. Ну тоді нам уже роздавали теми  і  ми розповідали про що будуть наші казки, – розповіла юна письменниця Вероніка.

Моя мама сказала, що можна писати казки і я згодилася. Спробувала, мені сподобалося писати казки.  Я сама все писала, тільки мама мені трошки допомагала, – додала юна письменниця Богдана.

Батьки ж тішаться, що їхні діти змогли відкрити в собі новий талант.

Це такий цікавий івент, і я не могла не відвідати його з дочкою, тому що це розвиток дитини, відволікання від сьогодення, від війни, від реалій наших. Плюс нові знайомства, нові спілкування. Загалом, ці скіли, які давали на навчанні, як писати казки, це те, що їй знадобиться в майбутньому, – зазначила мама випускниці Анна.

У 2024-му “Творчу майстерню казок” провели вп’яте. Навчання тривало понад три місяці. Другий рік поспіль наставницею для діток стала письменниця Ірина Громова. Вона проводила заняття в онлайн режимі і коригувала роботу своїх учениць, допомагала розробляти концепцію казок, розповідала про основи їхнього написання, побудову сюжетної лінії тощо.

Я, звичайно, дуже люблю число п’ять, тому дуже щаслива, що у нас п’ятий курс і в нас ще п’ятеро випускників. Якась магія вийшла на нашому курсі. У нас є п’ятеро чудових казок, які написали протягом наших занять, які ви відредагували самостійно і які ми обговорювали. Всі ці казки, ось вони в мене у нас вийшли про звірят.Усім була цікава тема тварин, – розповіла дитяча письменниця Ірина Громова.

Попередні роки з ілюстраціями до казок допомагала чернігівська художня школа, цього ж разу у ініціаторів проєкту з’явилася інша ідея.

Ми вирішили одразу дітям зробити оформлені казки і подарувати їх одночасно, можливо, в них ще й автограф сесія буде. І тому залучили таку ініціативу першочитачів. Ті, хто заходили до нас в інформаційний центр, ми давали як завдання прочитати казку і зобразити її, як вони відчули. Це для авторів був сюрприз, як читачі відчувають, ну а для тих дітей, які прочитали, нам дуже було важливо, як вони зрозуміли, що вони відчували, – підкреслила заступниця начальника управління культури і туризму ЧМР Катерина Литвин.

З усіма казками можна ознайомитися у туристично-інформаційному центрі, на звороті кожної книжки є QR-коди з посиланнями. Додамо, також на випускному на дітей чекав майстер-клас з флористики, який проводила фахівчиня Тетяна Галаніна. Малеча розвивала свій креатив, збираючи букети з польових квітів.