ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

В Чернігові планують назвати вулицю в честь Героя України Олександра Мацієвського, який загинув за слова “Слава Україні”.

Featured Video Play Icon

Місто продовжує позбавлятися нав’язуваної нам десятиліттями російської та радянської ідеологій і за поданням профільної комісії виносить на найближчу сесію перейменування чергового пакету топонімів, яким, враховуючи війну з росією, не місце в нашій державі. Цього разу це одинадцять вулиць і провулків, що пропонують назвати на честь видатних діячів і борців України минулого і сьогодення, зокрема військового з Чернігівщини, останні секунди життя якого бачили мільйони по всьому світу і відповідали “Героям слава”.

Вчора українські офіційні служби ідентифікували вже остаточно цю людину і президент присвоїв йому “Героя України” посмертно, він служив у 119-їй бригаді ТРО снайпером і відео його страти, коли за слова “Слава Україні” беззбройного українського полоненого вже на той момент розстріляли – це черговий приклад військового злочину з боку рф, але це відео, і цей момент, і ця людина вже стала і буде ще більше символом української нескореності, українського опору і сміливості нашого духу. Тому я би попросив знайти вулицю, яка б гідно вшанувала нашого героя… Я думаю, що в багатьох містах України, десятках, чи більше з’являться вулиці Олександра Мацієвського, добре що ми будем першими в цьому плані, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Єдина пропозиція і одностайне рішення комісії – назвати його іменем нинішню вулицю Попудренка. Не маленька за розмірами і розташована в центральній частині міста вона буде достойною шаною герою, йшлося на комісії.

При цьому провулок Попудренка може стати провулком Іоанна Максимовича, вулиця і обидва провулки Рахматуліна – Кирила Розумовського, вулиця Волкова – Леоніда Каденюка, тощо. Хочуть бачити у Чернігові і вулиці офіцера армії УНР і УПА, уродженця Городні Івана Ремболовича та командувача українських частин бою під Крутами Аверкія Гончаренка.

Керівник бою під Крутами в топонімічному просторі Чернігова має бути, розумієте, це уже питання настільки перезріло, і воно принципове, тому що неукраїнські сили в минулі роки до 24 лютого настільки бортували, настільки ненавиділи, настільки всього наговорили, – говорить Сергій Бутко, історик, представник Українського інституту національної пам’яті.

І подібних, гідних для українського міста назв чимало, однак історики не поспішають приймати всі за раз, а детально пропрацьовують і продумують кожну пропозицію, враховуючи думку громадськості і залишаючи також місце для тих доленосних імен і подій, які ще мають з’явитися і відбутися.

З’явився у нас приклад Мацієвського і скільки в нас ще буде героїв наших чернігівських чи Чернігівщини, іменами якими ми будемо обов’язково називати наші вулиці і проспекти, або площі ми, на жаль, не знаємо. І я повторю ту версію, яку говорив багато разів, що коли уродженець або мешканець Чернігова чи Чернігівщини підніме український прапор над Кремлем палаючим, то ми назвемо його ім’ям 100% одну з центральних вулиць і так далі, тому мені здається, ми поступово йдемо, по якійсь кількості визначаємо. Там, де можна, там, де є розуміння, я вам дякую за узгоджені позиції, ми їх поступово впроваджуємо, – наголосив зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Якщо ці 11 узгоджених комісією позицій підтримають депутати, матимемо вже 68 зі 148-ми вулиць і провулків, назви яких потребують дерусифікації та деколонізації, тобто фактично дійдемо до екватора в цьому процесі.