НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Вода у річках Чернігова відповідає нормам

Featured Video Play Icon

Аномальна спека висушує річки та водойми на Чернігівщині.  За інформацією керівника відділу з питань надзвичайних ситуацій  та цивільного захисту населення  Чернігівської міської ради Григорія Годуна, рівень води у Десні на центральному пляжі  з моменту його відкриття знизився майже на 2 метри.  На початку червня було 4 метри 15 см, а16 липня вже – метр 92 см. Але це ще не критична позначка.

 Минулого року  у  цей же день фіксували рівень води 1 метр 44 см. Тоді річка взагалі  майже зупинилася. Наразі за добу спостерігають  зниження рівня у Снові до 6 см , а на Десні до 4-х см. Як повідомив завідувач Чернігівського міськрайонного відділу  обласного центру  контролю та профілактики хвороб, якість води за їх мікробіологічними показниками  в усіх водоймах  Чернігова, де відпочивають люди, постійно  контролюється.  Наразі  вона в  усіх  водоймах Чернігова відповідає нормам.

 На вихідних мешканці обласного центру  можуть спокійно рятуватися від спеки на ” Золотому березі”, а також на  Стрижні біля лісопаркової зони  Ялівщина,  та в інших дозволених для плавання місцях.

Вода в місцевих річках під час купального сезону  в лабораторному центрі досліджується  за 33  санітарно – хімічними показниками. Обмеження,  у разі різкого зниження рівня води,  можливі  у серпні, – інформує завідувач Чернігівського міськрайонного відділу  обласного центру  контролю та профілактики хвороб  Віталій Василець.

 На вихідні температура води у Десні поблизу Чернігова, за інформацією Гідрометцентру України, очікується близько 28 градусів. При цьому в «застійних» місцях річок вона піднімається вище 30.

 За даними моніторингу Деснянського басейнового управління водних ресурсів,  на  малих водоймах області вже  спостерігається зниження вмісту розчиненого кисню. Розпочинається процес  «цвітіння», синьо-зелені водорості відмирають, а  це провокує  дефіцит кисню та появу токсинів у річках.