НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Вірив у світле майбутнє України: Чернігів попрощався з Почесним громадянином Олексієм Приходьком

Featured Video Play Icon

Плакало навіть небо. Рідні, близькі, побратими та члени громади вишикувалися у живий коридор, аби провести в останню путь Олексія Приходька – Почесного громадянина Чернігова, старшого сержанта ЗСУ, командира  гранатометного відділення 1-ої окремої танкової Сіверської бригади.

– Він завжди говорив, що він до нас приїде, ми накриємо стіл,  що ми всі зустрінемося і буде все добре.

Рідні кажуть, Олексій до останнього подиху вірив у світле та щасливе майбутнє своєї родини та всієї України. Цьогоріч у квітні воїн дістав серйозні поранення на Донецькому напрямку. Лікарі робили усе можливе, але життя Героя обірвалося. Церемонія прощання відбулася 15-го червня у кафедральному соборі Святої Катерини. Як останній спів за загиблим захисником Чернігова лунала панахида.

Олексій Приходько пройшов АТО. А з перших днів повномасштабного вторгнення став на захист рідного Чернігова. Разом з побратимами стримував наступ рф на одному з найгарячіших напрямків – Новоселівському. Під час одного з боїв за місто Олексій ліквідував два російських танки Т-72, пошкодив ББМ «Тигр» та знищив 5 ворогів. Саме завдяки таким людям, Чернігів – нескорений “Північний форпост”. Після ганебної втечі ворога з Чернігівщини служба не зупинилася, було прикордоння і Схід.  Згадуючи мужність Олексія Приходька, побратими не стримують емоцій.

У перші дні під Черніговом, біля Вознесенська стояли, потім на кордоні. Після того виїхали на Донбас, – розповів військовослужбовець Стас.

Про Олексія можу сказати наступне. Він свідомо обрав цю дорогу, контракт підписав ще задовго до повномасштабного вторгнення росії. Він і пройшов в АТО, потім після повномасштабного обороняв Чернігів, – зазначив Сергій офіцер відділення морально-психологічної забезпечення.

За мужність та відвагу Олексія Приходька, яка допомогла Чернігову вистояти, воїну присвоїли найвищу відзнаку громади – “Почесний громадянин міста Чернігова”. Урочиста церемонія нагородження відбулась 5-го березня  у залі міськради. Сьогодні ж близькі згадують, Олексій був дуже скромним, а тому ніколи не вихвалявся та гучно не розповідав про свої відзнаки й досягнення.

Він ніколи не вихвалився своїми заслугами ніколи. В нього не було, що він вау, він завжди сприймав себе як простого. Такого нічого не було. Він завжди говорив, що він молодець, – сестра дружини загиблого військовослужбовця Юлія Сулоева.

Ми його якраз вітали з тим, що він отримав почесного громадянина Чернігова. А він такий ще скромний. Так, ну перестаньте, чого ви це починаєте? Ви, мабуть, з мене глузуєте? Ні, ми щиро його вітали, але він не дуже любив, щоб його якось вихваляли. Він дуже сором’язливий чоловік, – згадала дружина загиблого побратима Євгенія Савинська.

Механізований батальйон, в якому служив Олексій Приходько, один з перших зайшов у звільнену від окупантів Городню. Провести  Героя в останню путь приїхала й начальниця відділу культури сім’ї, молоді та спорту Городнянської міської радиОлена Яцкова. Жінка каже, їх громада не залишилася осторонь та забезпечувала батальйон Олексія дронами та всіма необхідними речами.

Коли механізований батальйон зайшов на територію Городнянської громади, це було 6 квітня 2022 року, для всіх мешканців, для мене особисто, нашої Городнянської громади це було диво. Ніхто не міг повірить, що таке може бути. І ми дуже сподіваємося, що це чудо скоро відбудеться на території всіх, всій України. І ця оккупація, яку ми пережили, ніколи не повториться, – зауважила начальниця відділу культури сім’ї, молоді та спорту Городнянської міської ради Олена Яцкова.

Олексія Приходька поховали на Алеї Героїв на міському кладовищі “Яцево” . Герої живуть поки їх пам’ятають. Чернігів пам’ятатиме.