ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Віряни вперше відзначають Благовіщення 25 березня

Featured Video Play Icon

25-го березня Чернігів разом із усією Україною вперше відзначає Благовіщення Пресвятої Богородиці за новоюліанським календарем. Цього дня в Катерининській церкві провели святкову службу. За словами настоятеля храму Романа Кіника, саме 25-те березня  є початком відліку до Різдва Христового і за своєю величиною прирівнюється до Богоявлення або навіть Великодня.

25 березня — це свято є неперехідним, ми святкуємо свято Благовіщення.  Якщо б ми взяли старі книги і в той час, коли ми святкували 7 квітня свято Благовіщення, то в книгах ця дата стояла як 25 березня.Тому ми святкували завжди 25 березня. Ми і відзначаємо це свято за новоюліанським календарем так, як святкували древні люди, починаючи від 4 століття – 25-го березня, – розповів настоятель Катерининської церкви Роман Кіник.

Нагадаємо,  від 1 вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар. Тому зараз українці відзначають нерухомі релігійні свята зі зміщенням на 13 днів назад. До Катерининської церкви прийшли десятки чернігівців, аби вперше відсвяткувати Благовіщення по-новому. Вони переконані, що перехід на новоюліанський календар – це передусім об’єднання української нації та повернення до звичаїв наших предків.    

-По-перше, так історично склалося в житті, так, із давніх-давніх часів, що святкується саме сьогодні. Прийшла за покликом серця, тому що дотримуюсь великого посту. Слідую за Українською церквою і саме так вважаю для себе потрібним відзначати це свято. Для мене це важливо, і важливо для всього українського народу. І кожен має для себе визначити, коли саме він має прийти до цього, – зазначила чернігівка Валерія.

Це наша історія, це так повинно бути, як воно є у всьому світі. З цими проклятими загарбниками ми закінчимо. У нас буде своя мрія, щоб все було по-новому, все було так, як у цивілізованому світі робиться, так і в нас повинно робитися. Ми цей день відзначаємо, і всі свята ми будемо відзначати тоді, коли вони повинні бути, – зауважив чернігівець Петро.

Щодо рухомих свят, таких як Великдень, то вони залишаються без змін. Дата Пасхи й пов’язаних з нею свят Трійці та Вознесіння Господнього, вираховується за місячним календарем. До того ж,  католики та православні користуються різною пасхалією.

Ми маємо рішення Першого Вселенського Собору саме по визначенню дати Пасхи.Тобто сам День Пасхи повинен з православної точки зору і за визначенням святих отців Першого Вселенського Собору не повинен бути раніше 14 нісана і не раніше єврейської паски, і після весняного рівнодення, після повні місяця,перша неділя після повні місяця. Але якщо на ці тижні, на цей тиждень після повні місяця припадає єврейська пасха, то відповідно православна пасха переноситься на іншу повню місяця, тобто вона святкується після єврейської паски. У церкві є рухомі свята, є нерухомі свята, і Благовіщення має постійну дату, так як Різдво і Богоявлення, а Пасха, знову ж таки, залежить від календаря, від місяця, до сонця і від певних моментів, які були визначені Собором, – підкреслив настоятель Катерининської церкви Роман Кіник.

Відтак, цьогоріч українці відзначатимуть Великдень 5-го травня. Зараз же триває Великий піст, який розпочався 18-го березня і закінчиться напередодні свята Воскресіння Христового.