ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Від історії до сучасності: 40-річна історія художнього музею Галагана у світлинах

Featured Video Play Icon

Від історії самої будівлі, у якій колись розміщувалась жіноча гімназія до вернісажів та глядачів. Фотовиставкою “Світлини з музейного альбому” представлена 40-річна діяльність художнього музею Галагана. На її відкриття були запрошені фотохудожники, колекціонери, чиї світлини можна побачити на виставці, працівники музеїв міста, та родина першої директорки музею Світлани Ключник. Гості поділилися своїми спогадами. Колишній співробітник художнього музею Віктор Величко розповів, як були відкриті для глядачів перші експозиції,що присвячувались західноєвропейському та українському мистецтву.

Усі добре знали про існування художнього музею, але не знали, що у його фондах зберігається п’ять з половиною тисяч експонатів, а тут велика частина експонується, – розповідає мистецтвознавець Віктор Величко.

На світлинах зафіксовані історичні епізоди – переміщення художніх творів з історичного музею у приміщення художнього, зустріч з нащадками роду Григорія Галагана, ім’ям якого названо художній музей, також можна побачити фото з відкриття виставки Івана Марчука та чернігівських художників, співробітників музею різних років тощо. Для огляду представлено понад 150 архівних та сучасних фотографій.

-Ми звернулися до багатьох музеїв, які нам допомогали. Це і Прилуцький краєзнавчий музей імені В.І.Маслова, і Чернігівський історичний музей Тарновського, музей Михайла Коцюбинського, які надали нам фотографії для експонування. Це і приватні колекції,як Костянтина Ягодовського. Ми брали за основу старі фотографії, які знаходяться, в тому числі, в нашому архіві і в Чернігівському обласному архіві. Як і все, що ми робили за 40 років, ми присвячували саме нашому відвідувачу, – зазначила кураторка виставки Світлана Демченко.

На відкриття виставки завітав заступник обласного військового комісара Вадим Лільчицький. Він подякував колективу музею за багаторічну співпрацю, привітав з ювілеєм та вручив почесні відзнаки.

-Та низка заходів, які є – виставкових та тих, які ми вже провели, в тій ситуації, яка є, доволі добре відобразять нашу поточну роботу і дадуть зачин на майбутнє. Коли після перемоги ми все таки зможемо розгорнути цю діяльність ширше, – підкреслив директор художнього музею Юрій Ткач.

Виставка “Світлини з музейного альбому” триватиме в мистецькому просторі музею “ПідВал” протягом двох місяців.