ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Великдень у Чернігові: коли освячуватимуть паски та як курсуватиме транспорт

Featured Video Play Icon

Цієї неділі, 5-го травня, християни східного обряду святкуватимуть Воскресіння Господнє. За традицією, чернігівські віряни відвідають божественну літургію в храмах та освятять зібрані напередодні Великодні кошики. Духовенство вже втретє готується до головного свята богослужебного року в умовах воєнного стану. За словами настоятеля храму Святої Катерини ПЦУ Романа Кіника, паски парафіяни зможуть освятити вже в суботу, після літургії. Недільна ж служба, через комендантську годину, розпочнеться близько п’ятої ранку.

Після хресного ходу, після того, як перед дверима Храму ми заспіваємо вперше цього року «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, життя дарував…», у храмі будуть відбуватися ці радісні пасхальні піснеспіви. А вже поруч із храмом будуть освячуватися паски, – повідомив настоятель Катерининської церкви Роман Кіник.

Робитимуть це служителі Катерининської церкви впродовж усієї неділі, аж до вечірнього богослужіння. Після обряду віряни розговлятимуться — будуть куштувати страви, які не дозволяли собі під час сорокаденного Великого посту. Однак священнослужителі наголошують: Великдень насамперед про духовність та віру.

Ми не повинні забувати, що Воскресіння, Пасха — це не хліб, це не ковбаса, це не наїдки й не напої, а це наш стан. Це духовний стан і це Перемога. Перемога життя над смертю, – підкреслив Роман Кіник.

Задля безпеки містян та охорони правопорядку, 5-го травня поліцейські Чернігова працюватимуть у посиленому режимі. Громадян закликають бути відповідальними та навіть у свято не забувати дотримуватися вимог воєнного стану. Транспорт же курсуватиме за розкладом вихідного дня.