Новини

В Україну вдалося повернути з окупації ще 10 дітей з родинами

На підконтрольну Україні територію вдалося повернути 10 дітей. До цього діти разом зі своїми рідними проживали на ТОТ – у Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях.

Про це  повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Читайте також: В Україні запустили чат-бот Армія+ для військових та їхніх родин: як скористатися

За його словами, діти на власні очі бачили, як росіяни здійснювали безпідставні обшуки в їхніх помешканнях. А мама одного із хлопчиків повідомила, що вони взагалі проживали у пошкодженому російським снарядом будинку.

Як зазначив омбудсман, «нова влада» змушувала дітей ходити до російської школи та щопонеділка «співати гімн країни, яка принесла розруху, страх та безлад». Декому із дітей вдавалося здобувати онлайн українську освіту, проте батьків залякували, що у такому разі дітей відбиратимуть.

Ті, хто повернувся, вже відвідали Центр захисту прав дитини. З ними поспілкувалася компетентна мультифункціональна команда, яка зафіксувала злочини, свідками чи жертвами яких вони були.

«Україна завжди готова до повернення кожного і надаватиме базову гуманітарну, медичну, психологічну, соціальну та іншу необхідну допомогу», – зауважив Уповноважений.