Новини

Зміни у переліку хвороб – роз’яснення Медичних сил

У командуванні Медичних сил  оприлюднили роз’яснення щодо розширення переліку придатних до військової служби під час воєнного стану. Відповідний наказ був наданий Міністерством оборони України.

Читайте також: Близько 60 вибухів: росіяни гатили по Чернігівщині з мінометів, гранатометів та артилерії

Медичні сили, МОЗ та командування Збройних Сил України розробили зміни до списку хвороб, які визначають ступінь придатності до військової служби.

Список хвороб майже не змінився — там залишилися ті захворювання, за якими військовослужбовці визнаються придатними, обмежено придатними чи непридатними.

Індивідуальний підхід у визначенні придатності, про який повідомлялося раніше, означає, що в Силах оборони є різні війська, завдання та рівень навантаження, а тому щодо кожного військового, який має проблеми зі здоров’ям, ухвалюватиметься окреме рішення.

Також у Медсилах наголосили, що рішення про придатність ухвалюють військово-лікарські комісії. Людина має певне захворювання, яке не дозволяє проходити службу за станом здоров’я, то її не можуть мобілізувати.

«Якщо є захворювання, які перебувають у тривалій ремісії (3–5 років) і це підтверджено лабораторними дослідженнями, то буде застосовано індивідуальний підхід та ухвалено індивідуальне рішення — придатний чи непридатний. У такому разі приймається ухвала про придатність за певною обліково-військовою спеціальністю», — йдеться у заяві.

Обмеження за станом здоров’я для розподілу військовослужбовців у ті чи інші роди військ зберігаються, додали в ЗСУ.

«Військовослужбовці, які страждають на певні захворювання, не можуть проходити службу в підрозділах спецпризначення, десанту, морської піхоти, ССО, але вони можуть виконувати завдання у складі підрозділу забезпечення», — розповіли в командуванні.