ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Унікальна Чернігівщина крізь об’єктив: фотохудожник Віктор Кошмал презентував благодійну виставку

Featured Video Play Icon

Десна на сході сонця, унікальні зразки флори та фауни Чернігівщини, місцева архітектура — усе це крізь об’єктив фотокамери побачив Віктор Кошмал у Мезинському національному природному парку. Виставку із сорока світлин митця днями презентували у бібліотеці імені Русових.

Виставка, вона, як кажуть, зріла вже давно. Але якраз саме цієї весни була пропозиція від керівництва Мезинського національного природного парку. Я кажу, так,  питання немає.  Я їм переслав всі фотографії, а до речі, в мене дуже багато фотографій. Починаючи з 2004 року. Я тоді фотографував на маленьку камеру Nikon Coping 3.2 мільйона. Це зараз у мене така камера. Але всі фотографії збереглися, як кажуть, чудово, – розповів фотограф та автор виставки Віктор Кошмал.

На виставку “Мезинський національний природний парк: очима та серцем художника Віктора Кошмала” були запрошені митці Чернігова, співробітники заповідника, науковці, представники громадськості, політики тощо. Серед них і Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології, географії та природокористування Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка. Він розповів про унікальність Мезинського парку, в якому працювали науковці у 80-90-х роках минулого століття.

-Це єдиний лісовий великий найбільший острів Чернігівщини. Понорницький лісовий острів — це не типові ліси. Це яри, балки, це виходи крейди, це історичні такі акценти, які говорили, що тут існувала дуже давня історія людства і території. Далі, різноманітний рослинний світ, тваринний світ приваблював завжди. Далі, історична, спадщина, освітньо відома Мізинська верхньопалеопічна стоянка,яка була відкрита у 1908 році, – зазначив завідувач кафедри екології, географії та природокористування Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка Юрій Карпенко.

-Сьогодні, в часи, коли наші Збройні Сили України мужньо і сміливо змагаються, борються і виборюють нашу незалежність і свободу, ми маємо свій обов’язок підтримувати її будь-якими діями заради перемоги України. І ця виставка це підтвердження нашої історії. Ця виставка — це можливість вдихнути свіже повітря для цивільного населення, і для наших військових, – зауважила заступниця голови Чернігівської облради Ніна Лемеш.

Відвідувачі заходу кажуть, що ці світлини надихають їх поїхати на екскурсію до  Мезинського парку.

Сьогодні така нагода побачити дуже хотілося. Прийшли, завітали, подивилися на маленький шматочок його фотографій. Я сподіваюся, що коли-небудь ми все-таки туди доїдемо. І дуже хочеться побачити розлив, який він на цих світлинах зробив наживо, – сказав відвідувач виставки Денис.

Головна мета виставки — благодійність. Кожне фото можна придбати. Виручені кошти передадуть співробітникам Мезинського національного природного парку, які зараз боронять країну на фронті.