ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Укриття в багатоповерхівках Чернігова оснащують генераторами, лавками та вбиральнями

Featured Video Play Icon

Підвали багатоповерхівок, що стали рятівним прихистком для чернігівців у лютому-березні, забезпечують найнеобхіднішим. У рамках програми вдосконалення мережі найпростіших укриттів місто закупило і передало ЖЕКам джерела автономної електроенергії, портативні вбиральні та елементарні меблі, а комунальні управителі у свою чергу розподіляють все це між адресами, виходячи з потреб мешканців під відповідальність старших будинків. Нагадаємо, попередньо з представниками кожного будинку очільник відділу з надзвичайних ситуацій, а також керівники ЖЕКів провели спільні зустрічі, аби люди визначилися, чим місто може допомогти в облаштуванні їхніх мінус перших поверхів, та чи готові вони зберігати це обладнання та обслуговувати. Зокрема, у 13-му ЖЕКу із 223-ох багатоквартирних будинків, які перебувають на балансі КП, лише 131 має підвальні приміщення. З них на підприємство надійшло 95 заяв, де жителі вказали, що саме їм потрібно: тільки генератори чи, наприклад, туалети, або ж усе запропоноване.

За словами начальника комунального підприємства, це не остаточні цифри і вони очікують ще другу партію генераторів. Загалом, по місту вже закуплено і в процесі передачі на утримання старшим будинків – 479 генераторів, 215 біотуалетів і 2 тисячі лавок.

Це дозволить людям на період повітряної тривоги, або обстрілів мати світло і змогу зарядити телефон, а також забезпечити свої основні фізіологічні потреби – тобто, умовно більш комфортно перечекати момент небезпеки. На придбання необхідного обладнання відповідною програмою у бюджеті Чернігова передбачено майже 43 млн гривень. Однак, у профільному управлінні наголосили, що підвали це така ж спільна власність мешканців, як під’їзди чи прибудинкові території. І про те, як облаштоване їхнє укриття, мають дбати і самі люди.

Що стосується укриттів у будинках, які обслуговують приватні управителі, або ОСББ, то вони також отримають вищезгадане обладнання та меблі через комунальні підприємства відповідно до написаних раніше заяв.