Факт-новини: оперативні сюжети

Україною шириться рух Редан: що це таке і чому батькам підлітків треба звернути на це увагу?

Featured Video Play Icon

Україною шириться російський молодіжний рух ПВК “Редан”, учасники якого збираються великими групами в громадських місцях і влаштовують сутички з представниками інших субкультур. Розпізнати учасників цього руху  просто.

– Субкультура це зазвичай якийсь зовнішній одяг. У когось є зачіски специфічні такі, у когось одяг, саме субкультура Редан, вони люблять темні кольори, якісь дракони щоб були і четвірки, це така культова в них четвірка, -розповідає  президент Чернігівської обласної федерації з панкратіону Сергій Петрикей.

Назва походить з аніме, в якому є злочинне угрупування під назвою Геней Рьодан, або Павуки. Прихильників руху вже було помічено у Харкові, Києві, Івано-Франківську, Полтаві та Дніпрі. Найчастіше про місце зустрічі підлітки домовляються через соціальні мережі.

– Ці субкультурні бійки йдуть через месенджери, через телеграм канали. Сьогодні вони пишуть зустрічаємося там то там то, бьем тих-то, завтра вони пишуть інше. Вони можуть за годину, за дві мобілізувати велику кількість молоді, яка навіть не буде вникати, що ж вони роблять, – зазначає Сергій Петрикей.

Якщо молодь, особливо підлітки, не об’єднуються в спортивному клубі, команді, школі, то вони починають вигадувати субкультури, вважає Сергій Петрикей.  Погоджуються з цим і психологи. Проте важливо спостерігати за тим, аби вони не мали агресивних проявів. 

– Підліткі об’єднуються в групи, для них це також властиво і ці групи вони не вміють ще об’єднуватися за щось. Вони об’єднуються проти когось хто інший, хто “не такий як я”. І власне ці “ми” воюють один проти одного. Ще причиною такої поведінки може бути й те, що десь за півроку, за 8 місяців травматичних подій, спричинених повномасштабною війною, у підлітків можуть проявлятися післятравматичні прояви. І одна з характеристик такої реакції є невмотивована агресія, є прагнення до ризику , є імпульсивність, – підкреслює психологиня Анна Чепурна.

Психологиня Анна Чепурна радить батькам встановлювати максимально довірливі стосунки з дітьми та за можливості заохочувати їх до відвідування різноманітних секцій або гуртків.