НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Уберегтися від цукрового діабету

Featured Video Play Icon

Андрій Андрійченко родом із Козелецького району. У дитинстві пережив великий стрес. Це спровокувало хворобу цукрового діабету. З того часу вже 15 рік поспіль він отримує комплексну медичну допомогу в обласній лікарні і веде здоровий спосіб життя.

У Сергія Данилевського, що із Вертіївки Ніжинського району, лікарі 14 років тому діагностували цукровий діабет.

З того часу чоловік раз на півроку або ж принаймні раз на 9 місяців також лікується в ендокринологічному відділенні

.

14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. В Україні відзначають його з 1997 року. Цьогоріч він проходить з акцентом на тему «Медсестра та діабет».

Станом на 1 січня 2020 року на Чернігівщині зареєстровано 28, 5 тисяч хворих на цукровий діабет. Серед них 6 тисяч 300 – це пацієнти, які отримують інсулінотерапію. Під час пандемії Covid – 19 цукровий діабет став фактором ризику, який обтяжує перебіг коронавірусної інфекції, підкреслює Любов Черв’якова Буває так, що у пацієнтів з цукровим діабетом не має класичних проявів вірусу.

Любов Черв’якова каже, що в таких випадках треба бути обережними. Адже тоді розвиваються такі ускладнення , як пневмонія без клітинних проявів. Одним із індикаторів інфікованості на Covid – 19 може бути саме цукор в крові. Тому потрібно робити аналізи крові на цукор. А також діагностувати кров на глікований гемоглобін. Так вимірюється середній рівень крові за останні 3 місяці.

Серед симптомів діабету – спрага, сухість у роті, надмірне сечовиділення, втрата або набір ваги, погіршення зору. Головний позаштатний експерт зі спеціальності «ендокринологія» в області Любов Черв’якова наголошує – аби запобігти діабету 2 типу, потрібно вести здоровий спосіб життя. дотримуватись здорового харчування та зменшувати кількість цукру і насичених жирів; утримуватись від алкоголю та тютюнопаління.