НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У семи чернігівських садках за кошти благодійників облаштовують сучасні укриття

Featured Video Play Icon

Від звичних підвалів до сучасних укриттів – з вентиляцією, санвузлами та LED-освітленням. У Чернігові реалізується проєкт у співпраці з UNICEF. Один із напрямів – облаштування найпростіших укриттів з комплектацією меблями у семи закладах дошкільної освіти – №2, 3, 14, 32, 62, 68 та 76. Не покладаючи рук працюють будівельники у садочку №32. На сьогодні в закладі налічується 280 вихованців. Донори допомагають поліпшити безпекові умови перебування малечі у сховищі за рахунок розширення його площі майже вдвічі. Завідувачка дитсадка каже, нині картина не зрівняється з тією, що була раніше.

Це було підвальне приміщення, нічого, ніякого ремонту. Що ми могли самостійно з управлінням освіти – так і робили. Але на сьогодні це ж зовсім інші умови. Це вже є укриття. До того був підвал, а зараз це безпечне укриття для дітей, – розповіла завідувачка закладу дошкільної освіти № 32 Олена Сютікова.

Робота із залучення міжнародної допомоги на освітні заклади, що ведеться в місті – постійна та результативна, каже начальник профільного управління. Про це свідчать і численні проєкти, що вже на завершальних етапах.

Йде робота по двох основних напрямках. Це по п’яти садочках, фактично за запитом закладів, одні з найбільших в місті – оновлення меблів і ремонт частини групових приміщень з заміною вікон внутрішніх, ремонтом санвузлів і окремо співпраця по поліпшенню умов саме безпекові заходи, поліпшення умов в укриттях, – зазначив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Фактивно, в садочках у партнерстві з UNICEF, в залежності від потреб – або просто поліпшують умови, або, за можливості, розширюють масштаби сховища. Так зробили і в дошкільному закладі №3. Додаткові приміщення, що з сірих та темних зовсім скоро перетворяться на яскраві та комфортні у майбутньому слугуватимуть місцем проведення навчально

-розвивальних занять для малечі.

Також є ще окремий напрям – це облаштування кімнати, проєкт «Моя фортеця», де фактично буде оснащена кімната як ігрова для дітей за окремим обладнанням, наповненням, і ми обов’язково її презентуємо після реалізації даного проєкту, – додав Василь Білогура.

Активно трансформується сховище й у 62 садочку. Завідувачка каже, кімнат не багато, роблять все компактно. І за два місяці ремонт вже майже завершується – приміщення чекають малярних робіт. Опісля – встановлення сантехніки, дверей, витяжок та обігрівальних панелей.

Коли до нас прийшла міжнародна організація ЮНІСЕФ і запропонувала свою допомогу, ми були дуже раді. Після підготовки всіх документів розпочався ремонт на початку січня цього року. Сьогодні, по зрівнянню яке воно було у нас до того – даже бачимо ремонт у нас ще не завершився, але ми бачимо результати, що вже облаштована кімната-санвузол, де буде і централізоване водовідведення, водопостачання. Це зручності для дітей, – зауважила завідувачка закладу дошкільної освіти № 62 Ірина Неговська.

Відтак, Чернігів і далі активно співпрацює з UNICEF. Меблі, загальною вартістю близько мільйона гривень вже отримали садочки, що були у першій черзі. І ще в п’яти, на додачу до нових ліжок, стільців, шаф та лавок тощо відремонтують частину групових приміщень та санвузли.