Новини

У православних християн почався Різдвяний піст

Щороку з 28 листопада до 6 січня православні віряни дотримуються різдвяного посту. Він триває 40 днів, проте не вважається дуже суворим.

Суть цього посту полягає в можливості духовного очищення. Під час посту не можна сваритися, лихословити, пліткувати та влаштовувати гучні гуляння.

Також у цей період потрібно відмовитися від вживання м’яса, яєць та молочних продуктів. У різдвяний піст можна їсти каші, овочі, фрукти, горіхи, в окремі дні дозволяється вино і риба.

Різдвяний піст: що можна і що не можна вживати в їжу

Різдвяний піст вважається не дуже суворим, оскільки в більшість днів дозволяється їсти рибу. З 28 листопада по 19 грудня включно по понеділках дозволяється гаряча їжа без масла, по вівторках, четвергах, суботах і неділях – риба. По середах і п’ятницях пропонується сухоїдіння (хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед).

З 20 грудня по 1 січня забороняється риба по вівторках і четвергах. З 2 по 6 січня по понеділках, середах і п’ятницях дотримуються сухоїдіння, по вівторках і четвергах – дозволяється гаряча їжа без масла, по суботах і неділях – гаряча їжа з маслом.

Під час Різдвяного посту дозволені будь-які овочі та фрукти, каші, бобові, гриби. В пост не можна вживати м’ясо, яйця, сир, молочні продукти, вершкове масло

Різдвяний піст 2021 – що радять лікарі

Лікарі  стверджують, що до посту треба готуватися. Не можна відразу повністю виключити всі тваринні продукти, все треба робити поступово: один тиждень – виключити м’ясо, іншу рибу, далі – яйця і молочні продукти. І так само поступово треба виходити з посту, оскільки що наш шлунково-кишковий тракт може досить проблемно відреагувати на різкі зміни в харчуванні.