Факт-новини: оперативні сюжети

У День Конституції в Чернігові говорили про захист прав людей в умовах війни

Featured Video Play Icon

Чернігівщина — на 16-му місці за зверненнями до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а їхня кількість за останній рік зросла більше, ніж удвічі. Усього 2023-го до Омбудсмана надійшло понад 95 тисяч звернень, що стосувалися переважно соціально-економічних питань, захисту прав дітей, допомоги ВПО та розшуку зниклих безвісти.

Але показником звернень до Уповноваженого є не кількість саме, а якісне реагування на такі звернення. Тому констатуємо, що в нас збільшився розгляд успішних кейсів поновлених прав. І вважаємо, що це є показником якісним для діяльності Уповноваженого в Україні і, зокрема, нашого регіонального представництва, – зазначила представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Лариса Шумна.

Загалом, упродовж року за 5179 зверненнями відновлено права 54149 особам. Про це йшлося під час представлення щорічної доповіді з дотримання прав людини та громадянина в Україні за 2023-й у межах круглого столу «Захист прав людини в умовах війни: виклики Чернігівської громади», що провели в муніципалітеті 28-го червня, у День Конституції. Захід зібрав представників та представниць влади, громадських організацій, наукової спільноти та адвокатури. Вони обговорили актуальні питання правової допомоги та соціальних послуг для мешканців міста під час повномасштабного вторгнення.

Сьогодні зібралися саме практики, люди, які щодня у своїй постійній роботі стикаються з проблемами мешканців, тому особливо важливо почути їхню думку й напрацювати спільні шляхи надання більш ефективної допомоги в юридичному плані, захисті прав наших мешканців. Ми сподіваємося, що напрацюванняцього круглого столу допоможуть налагодити більш тісний зв’язок між представниками державних органів влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, – підкреслила депутатка ЧМР, голова постійної комісії з питань регламенту, законності, прав і свобод громадян та запобігання корупції Наталія Хольченкова.

За результатами круглого столу учасники склали перелік місць та організацій, куди громадяни можуть звернутися за безоплатною юридичною допомогою. Додамо, День Конституції України відзначається 28-го червня на честь ухвалення Основного Закону у 1996-му році. Це державне свято, яке символізує верховенство права та дотримання прав і свобод громадян.