Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові запрацював перший центр життєстійкості: кому надаватимуть послуги

Featured Video Play Icon

Тренінги з домедичної допомоги для дорослих, пісочна терапія, ігри, танці для дітей. У Чернігові запрацював перший центр життєстійкості. Реалізація проєкту відбулась у співпраці місцевої влади, ГО “Голос батьків” і Мінсоцполітики. Проєкт – складова Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” Першої леді Олени Зеленської. Громада Чернігова подала заявку на участь і долучилася до цієї ініціативи.

У першу чергу я хочу подякувати громадській організації “Голос батьків” для наших чернігівських родин, дітей, дорослих, які потребують цієї психологічної допомоги, педагогічної допомоги, реабілітації – це дуже важлива робота і неможливо оцінити. Велика вам подяка від імені громади. На жаль, коли буде більша кількість наших захисників і захисниць повертатися, випадків, коли буде потреба в реабілітації, психологічній та допомозі, їх буде більше. Тому, звичайно, це дуже грамотний крок, і місто, спільно з “Голосом батьків”, спільно з державою робили його свідомо, розуміючи, що це завтрашній день, це потреба нашого міста, і потрібно ці питання вирішувати, – зазначає Олександр Ломако, виконувач обов’язків Чернігівського міського голови.

Кошти на фінансування центру надає держава. Міська влада займається облаштуванням приміщення та його подальшим утриманням. Простір створено за принципами доступності та безбар’єрності. Сюди може звернутися кожен член громади й безоплатно одержати професійну психологічну підтримку. Також фахівці центру координуватимуть відвідувачів для одержання різноманітніх соціальних послуг.

Це нова соціальна послуга, яку пропонує держава і послуга це вона має на меті надати психологічну і надати соціальну підтримку особам, які опинились в складних життєвих ситуаціях. Наразі в місті Чернігові дуже багато таких осіб. Це і люди, які покинули своє житло і дуже багато з наших прикордонних територій переїхали в Чернігів. Це і родини військовослужбовців, і тих, що воюють, і загиблих військовослужбовців, – говорить Оксана Дорошенко, голова правління громадської організації «Голос батьків».

На базі центру можна відвідати індивідуальні консультації та групові заняття. Також тут проводитимуть тренінги, зокрема – з батьківства. Для активностей передбачені різні приміщення.

Це команда 8 осіб, це 4 фахівця соціальної роботи, 3 психолога і соціальний менеджер. Ця команда розрахована на роботу зі всією громадою, з усіма мешканцями Чернігова, тому більше закликаємо такі вузькі громадські організації, благодійні організації, установи, 02:08 які потребують додаткової участі фахівців для проведення тренінгів і заходів для підвищення рівня психологічного стану, щоби вони зверталися до нашого центру, – каже Любов Карасьова, виконавча директорка громадської організації “Голос батьків”.

Додамо, що також центр життєстійкості направлений на допомогу місцевим ініціативам у реалізації волонтерської діяльності. Працюватиме простір у будні з 9:00 до 18:00.