ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові відкрили меморіальну дошку Кастусю Калиновському

Featured Video Play Icon

Боровся за свободу та рівноправність, закликаючи до об’єднання проти спільного ворога, що співзвучне із цінностями демократії та волелюбності українського народу. У Чернігові встановили меморіальну дошку на честь Кастуся Калиновського — національного героя Польщі, Білорусі та Литви, публіциста й одного з лідерів Січневого повстання 1863–1864-го років проти російського імперіалістичного гніту. Тепер на фасаді гуртожитку на вулиці Калиновського можна прочитати цитату діяча білоруською мовою та ознайомитися з короткою біографічною довідкою.

Я хотів би звернути увагу, що ця людина прожила всього 26 років. Що він першим почав друкувати ще до початку повстання 1863-го року газету білоруською мовою, коли ще білоруського визвольного руху фактично не було, він ще не сформувався. «Мужицька правда» друкувалася ним саме білоруською мовою. Це дуже важливо. Коли його в січні 1864-го року після зради одного з так званих соратників захопили, він на допитах нікого не здав. Це для нас зразок. І коли 10-го березня 1864-го року його привели на страту й коли зачитували вирок, говорили про «дворянина Калиновського», на що він крикнув: «У нас усі рівні». І про це ми маємо пам’ятати. Ми боремося за те, щоб усі були рівні, вільні й щоб усе було добре, – розповів представник Інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Нагадаємо, рішення про встановлення меморіальної дошки виконавчий комітет Чернігівської міської ради ухвалив на засіданні 19-го червня. Гроші на її виготовлення виділив благодійний фонд «Вільна Білорусь», який і був ініціатором увіковічення співвітчизника.

Дуже важливо, щоб не тільки чернігівці, жителі України дізналися про Кастуся Калиновського, а й білоруси дізналися, кого сьогодні шанують українці, чиїм іменем називають вулиці, на чию честь сьогодні встановлюють меморіальні дошки, хто сьогодні є національним героєм. Тому ми дуже вдячні місцевій владі за те, що вони звернули увагу на нашу пропозицію, за те, що вжили заходів, перейменували вулицю, і з’явилася меморіальна дошка, – зазначив голова благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич.

Ім’я Кастуся Калиновського надзвичайно знакове, воно сучасне і відповідає реаліям боротьби українського народу сьогодні. Чому я кажу українського народу? Тому що свідомі білоруси сьогодні захищають Україну. І, звичайно, що образ Кастуся Калиновського сьогодні — це той образ, який говорить про те, що наступний крок — це вільна, незалежна Білорусь, – зауважив начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Над дошкою ж встановили флагштоки. Прапори, що майоріли під час відкриття, пошила вдова Народного Героя України, етнічного білоруса Дмитра Рубашевського з позивним «Ганс». Воїн загинув 2022-го під час боїв поблизу села Ізюмське, на межі Харківської та Луганської областей.

Щиро сподіваємося, що він одержить посмертно звання Героя України. І дуже символічно, що ці прапори сьогодні ми передаємо місцевій владі, і вони майорітимуть тут під час державних свят, – підкреслив голова благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич.

Освятив меморіал Кастуся Калиновського настоятель Гарнізонного храму святого Івана Воїна ПЦУ Євген Орда. Священнослужитель зачитав молитву білоруською мовою.

Калиновський помер вільним. І посіяв те зерно, яке проростає в душах білорусів, які також будуть вільні, будуть захищати свою державу. Зараз вони боронять нашу українську державу, а потім здолають вусатого таргана, який живе в Мінську, – сказав настоятель Гарнізонного храму святого Івана Воїна ПЦУ Євген Орда.

Одним із найвідоміших військових угруповань білорусів у складі ЗСУ є полк імені Кастуся Калиновського, сформований у березні 2022-го року, спочатку як батальйон. Добровольці брали участь у боях за Київщину, а зараз протистоять ворогу на сході та півдні. Підтримка військових, а також поширення інформації про внесок білорусів у захист суверенітету й територіальної цілісності України — один із напрямів роботи благодійного фонду «Вільна Білорусь».

Сьогодні ж ми привезли 50 продуктових наборів, які будуть передані родинам, у якій загинув один із членів сім’ї, і в кого залишилися діти. Ми за можливості допомагаємо Чернігівщині, ці продуктові набори отримають родини з району. Також будемо працювати надалі, робити все, щоб допомогти. Головне, що сьогодні — війна, гібридна та інформаційна. Тобто ми робимо все, щоби протистояти російській пропаганді, пояснювати відмінності між білорусами й «лукашистами», щоби перемогти, щоби припинила існування Російська імперія, – розповів голова благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич.

Додамо, рішення щодо перейменування вулиці та провулку, що були названі іменем полковника, Героя Радянського Союзу Сергія Смирнова, на честь Кастуся Калиновського депутати та депутатки міськради ухвалили на позачерговій, 37-ій сесії, 8-го лютого. Це є частиною системної роботи з очищення міста від топонімів, що пропагують російську імперську або радянську ідеологію. Наразі місто планує подальше перейменування вулиць і шукає можливості встановлення нових інформаційних стендів.