ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові стартував Олімпійський тиждень

Featured Video Play Icon

Олімпійський дух живе в Україні. Незважаючи на складні часи, у країні і Чернігові зокрема, стартував щорічний олімпійський тиждень, який об’єднує спортсменів, ветеранів спорту та юних любителів фізичної культури. Програма тижня включає різноманітні заходи: від зустрічей з олімпійцями до спортивних вікторин та веселих стартів. Особливу увагу приділено досягненням українських спортсменів. Адже вони – майбутнє.

Олімпійський спорт – це програма держави, це пріоритет держави. Це прийняття участі у олімпійських іграх, це підняття прапору, щоб ще раз нагадувати, що Україна є, була і буде. Звісно, що дуже тяжко під час війни було тренуватися, готуватися, але завдяки Збройним Силам ми вистояли, і за ці два з половиною роки, практично на всіх міжнародних змаганнях, чемпіонатах Європи, світу ми піднімали українські прапори, – зазначив Вадим Гутцайт, президент НОК України.

Президент НОК України Вадим Гутцайт приїхав до Чернігова, аби підтримати спортивну спільноту, осередок олімпійського комітету та обговорити поточні справи розвитку олімпійського руху.Чернігівщина, незважаючи на прикордонне розташування та постійні загрози, залишається спортивним регіоном. Старт незалежному олімпійському спорту України у 1994 році дала наша біатлоністка Валентина Цербе-Несіна. Вона вперше під жовто-блакитним стягом виборола бронзову медаль Зимових Олімпійських ігор. Сьогодні ж Україну на світовій арені представляють наступні покоління олімпійців.

Чернігівщина однозначно є спортивним і олімпійським регіоном. Ми пишаємося тією історією, яку вже маємо, це 33 роки незалежності України. Ми пишаємося досягненнями сьогодні наших провідних спортсменів, сьогоднішніх юних олімпійців, які представляють країну і Чернігівщину, і на чемпіонатах світу, чемпіонатах Європи, на міжнародних турнірах. Це представники і боксу, і легкої атлетики, і біатлону, і велосипедного спорту. Зараз буде виступати наш чернігівський Андрій Пономар на чемпіонаті світу, який стартує у Бельгії, – каже голова обласного відділення НОК Ніна Лемеш.

Нещодавно завершилися літні Олімпійські ігри, у яких Україна відзначилася 12 медалями. На Паралімпійських іграх наша країна  виборола 82 – з них 22 “золота”. Сьогодні ж майбутні олімпійці зібралися на стадіоні “Юність”, щоб провести Всеукраїнський олімпійський урок.

Олімпійський тиждень – це не лише святкування минулих перемог, а скоріше погляд у майбутнє, наголошує Вадим Гутцайт. Президент Національного олімпійського комітету підкреслює необхідність розвитку спорту попри всі виклики сьогодення.  Важливий перший крок – це наша спільна Перемога та закінчення війни. Далі ж – довгий та кропіткий процес відбудови.

Для того, щоб спорт розвивався, потрібно буде відновити всі спортивні програми, які були до війни. Потрібно буде відновлювати всю спортивну інфраструктуру, тому що під час війни більше 500 спортивних об’єктів було зруйновано десь частково, десь повністю, або залишились на окупованих територіях. Потрібно займатися і повертати всіх дітей, які поїхали за кордон, щоб були умови, щоб дітям було де займатися спортом. Потрібно займатися масовим спортом, щоб залучати всі вершини населення до занять спортом, тому що спорт – це здоров’я, – підкреслив президент НОК України Вадим Гутцайт.

Олімпійський тиждень – яскраве свідчення того, що спортивний дух нації незламний, а прагнення до нових висот залишається незмінним. Цей захід не лише популяризує олімпійський рух, але й нагадує про силу та витривалість українського народу в найскладніші часи.