ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові проведуть аудит торговельних точок і кіосків, встановлених без погоджень

Featured Video Play Icon

Торговельні точки та кіоски, встановлені без погоджень, мають бути впорядковані та приведені у відповідність до правил благоустрою. Таку позицію міста озвучили на позачерговому засіданні виконавчого комітету, 26 грудня. Так, це чутливе питання, адже з одного боку після закінчення активних бойових дій, чимало людей вийшли торгувати на вулиці, аби заробити бодай якусь копійку і, банально, вижити. Але разом з тим війна – не привід втрачати те, до чого Чернігів йшов роками, – приведення міста до охайного, європейського вигляду, і такого, де є порядок. Ці точки повинні отримати законне розміщення, або ж припинити працювати, з часом унормувати їх діяльність буде все складніше.

Це незаконні мафи, які з’явилися починаючи там з квітня-травня. Десь вони дійсно потрібні, тому що Бобровиця, наприклад, – немає взагалі магазину там АТБ, або Подусівка, там вони можуть бути. Є місця в центрі, там біля Прогресу, де їх однозначно треба прибирати. От ми дали один місяць для того, щоб ці питання впорядкувати. Або погодити з КП “Паркування і ринок” десь місце у дворах, або яке буде погоджене комісією, або взагалі їх прибере муніципальна варта. Ми дали їм до лютого часу погодити нове місце в зв’язку з тим, що просто так зараз прибрати з вулиці їх не всі люди зрозуміють, тому що це також наші чернігівці, – повідомив секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.

 Попередньо питання обговорювали на засіданні профільної комісії, що минулого тижня зібралася вперше від 24 лютого. За практикою попередніх років, виявлені незаконні конструкції, насамперед мафи, одразу підлягали демонтажу, добровільному чи примусовому. Нині ж ухвалено рішення, що співробітники муніципальної варти обійдуть і відпрацюють усе місто, а підприємці зможуть звернутися за погодженням місця впродовж наступних двох тижнів, потім їх ще має затвердити виконком.

Наведіть порядок. Все треба облікувати, подивитися пройти, зробити аудит, де, що, які дозволи є, немає. Я прийшов у 2015 році на такий стан справ, то ми що, до нього повернулися вже? Отакі речі говорять про те, що або є влада в місті, або немає. В одному місці непорядок, в другому, в третьому значить. Так не робиться. Далі лишається лозунгами вже закритися тоді “Слава ЗСУ” чи “Слава Україні” і все, – підкреслив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

За рішенням комісії, всі торговельні точки мають бути унормовані до 20 лютого. Після цієї дати ті, що не працюватимуть без визначеного договором місця, сприйматимуться як незаконні, і до них застосовуватиметься звична процедура. Серед питань виконкому, здебільшого технічних, зупинилися також і на черговій передачі гуманітарної допомоги, цього разу трьох десятків генераторів для навчальних закладів міста від агентства США з міжнародного розвитку USAID. Така процедура за словами Владислава Атрошенка демонструє максимальну прозорість і законність процесу її розподілу і використання містом чи людьми.

З самого першого дня, коли почала надходить гуманітарна допомога, там де ми ще торкались цього питання, повністю у нас все ідеально, кожен продовольчий пакет – ніяких ми бірок не вішали, що це за моєї підтримки, віддавали кожній людині адресно з підписом, програма слідкувала в режимі онлайн, що можна отримати тільки один раз. Вісімсот сторінок паперу, підписи, прізвища, адреси, все як потрібно, кожен генератор, повністю все поставлено на облік. Там, де воно роздано на КП, або в житлові будинки, знов таки є матеріально відповідальні особи, які підписались за кожну одиницю, – наголосив очільник міста.

 Ретельний облік дозволяє за потреби прозвітувати перед донорами, або будь-якими уповноваженими структурами, в тому, що вся допомога була адресною і спрямована на реальні потреби.