ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові планують підтримати мешканців зруйнованих багатоповерхівок

Featured Video Play Icon

Чернігівська міська рада наразі зберігає свої повноваження, і її депутати збираються на чергову сесію. 20-го лютого вони погодили порядок денний, одним з найважливіших питань якого є запровадження у Чернігові нової соціальної програми – підтримки мешканців багатоповерхівок, чиє житло було зруйноване або сильно пошкоджене під час російського вторгнення.

В межах можливостей міського бюджету ми підтримуємо наших людей, і чергова програма виноситься на сесію, я сподіваюсь депутати її підтримають, – сказав в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

В рамках програми мешканцям будинків, які повністю зруйновані і не підлягають відновленню (проспект Миру, 249 та два під’їзди на Чорновола, 15), передбачені виплати у 20 тисяч гривень. Мешканці квартир, у яких управління ЖКГ міської ради проводило аварійно-відновлювальні роботи, отримають по 5 або 10 тисяч гривень, в залежності від масштабів руйнувань. Таких осель у Чернігові більше 600. Загалом на цю програму з міського бюджету планують виділити 20 мільйонів гривень.

Прошу всіх наголошувати, що це не компенсація. Компенсацію має надавати держава-агресор внаслідок рішень трибуналів, або держава Україна, тому що у нас в міському бюджеті немає коштів на придбання такої кількості приватного сектору і в багатоповерхових будинках квартир. Але це матеріальна допомога для людей, щоб вони якийсь час могли нею користуватися. Тим більше ми цих людей розселили, вони не на вулиці ці люди, – зазначив Олександр Ломако.

Також на сесію винесли питання перейменування чернігівських вулиць. Робоча група та комісія з топоніміки підготували 37 нових назв для вулиць та провулків. Перейменування чекає також на сквер імені Попудренка. Якщо депутати ухвалять відповідне рішення, він отримає назву «сквер Магдебурзького права».

1-го Травня будемо пропонувати проспект Михайла Грушевського. І управління архітектури підтримує щоб це був проспект, бо там є плани реконструкції, і вона досить широка, є частина вулиці з зеленими насадженнями. Бєлова – 1-ї танкової, наші герої, які рік тому відстояли наше місто і область, а тепер в гарячих точках на Сході та Півдні, – підкреслив Олександр Ломако.

Виконуючий обов’язки міського голови Олександр Ломако закликав всіх депутатів активніше працювати в округах, вивчати потреби містян та готувати відповідні запити на сесію.