Новини

У Чернігові діятимуть муніципальні інспектори з паркування

З 1 липня на території Чернігова запрацюють муніципальні інспектори з паркування. Сьогодні, 30 червня, виконавчий комітет міської ради ухвалив рішення «Про надання повноважень інспекторам з паркування».

Про це повідомляє пресслужба міської ради.

За інформацією керівника міського управління ЖКГ Ярослава Куца, основна функція інспекторів – не примусова евакуація, а наведення порядку. Адже про те, що не можна паркуватися на велодоріжках, на пішохідних переходах, на газонах, на тротуарахусі знають, але іноді все одно так роблять. Основним засобом впливу буде штраф. Штрафувати будуть не водія, а власника транспортного засобу.

– Початок роботи інспекторів у місті буде вже з завтрашнього дня, але ми діятимемо поступово. Поки що прямого доступу через ЦНАП до реєстру власників транспортних засобів у нас ще немає, він буде десь за 2-2,5 місяці. Тому зараз ми ще будемо виписувати попередження, потім – брати інформацію і надсилати протоколи, тобто це ще трохи повільніший процес, ніж буде згодом. Поки що працюватимемо так, щоб всі звикли до того, що якщо машина буде запаркована в неналежному місці, на лобове скло під «двірники» буде вкладена постанова, згідно якої треба буде заплатити протягом 10 днів – 50%, а якщо більше 10 днів – то всі 100% від штрафу. Якщо хтось не згоден – може йти в суд. Але хочу сказати, що за рішенням суду сплатити цей штраф буде дорожче мінімум у три рази, тому що судовий збір дорожчий ніж штраф. А на 100% це запрацює, я думаю, у вересні-на початку жовтня, коли ми отримаємо всі дозволи і «наб’ємо руку» на самій роботі, – уточник він.

Також він зробив уточнення щодо роботи евакуатора, придбання якого в передбаченій законом процедурі публічних закупівель триває зараз.

– Евакуатор – це більше для зими і для тих, хто перешкоджає руху якогось спецтранспорту або якщо виникла надзвичайна ситуація – умовно кажучи, якщо машина стоїть на пожежному гідранті, то її примусово евакуюють. Тобто це – не за бажанням, а законом чітко виписано, у яких випадках робиться примусова евакуація, – сказав він.