ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігівській міській раді правоохоронці проводили обшуки: подробиці

Featured Video Play Icon

Як повідомив в.о. міського голови Олександр  Ломако,  в його кабінеті та інших приміщеннях мерії шукали документи за 2017 рік, пов’язані з виділенням земельної ділянки під будівництво, хоча отримати їх можна було шляхом  письмового запиту. 

Ці документи є на офіційному сайті Чернігівської міської ради, це рішення сесії минулого скликання про виділення земельної ділянки і відповідні рішення виконавчого комітету, зазвичай силовики отримують ці документи шляхом надсилання запиту, отримання на нього відповіді, або приходять на перший поверх, їх юрист супроводжує до канцелярії і там все, що потрібно вони забирають, або якщо його немає, звертаються до архіву, тому що часу минуло вже 7,5 років. Сьогодні вони пішли іншим шляхом, вони прийшли до мене в приймальню, зачитували ухвалу, згідно якої їм потрібно провести обшук у всьому приміщенні міської ради, в тому числі, в моєму кабінеті, щоб отримати документи, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Олександр Ломако повідомив журналістам, що цих документів у його кабінеті не знайшли і додав, що їх там і не могло бути, адже термін їх створення 2017 рік.

У 2017 році я не був депутатом міської ради, я не був секретарем міської ради, я працюю на цій посаді з жовтня 2020-го року, я не був виконуючим обов’язки міського голови, я працюю на цій посаді з лютого 2023-го року після абсурдного відсторонення мера Атрошенка, і в кабінеті в цьому я працюю з кінця 2020-го року, тут апріорі не могло бути цих документів, очевидно їхня мета була вилучити мобільний телефон.  Їх була мета створити картинку, забрати вже черговий телефон, вже п’ятий за останній рік телефон, четвертий за останній рік обшук у мене.  Їх  цікавлять переписки, їх цікавлять політичні контакти, контакти з депутатами міської ради, з посадовими особами і так далі, – сказав Олександр Ломако.

Олександр  Ломако вбачає в діях правоохоронців політичний тиск згори, мета якого – паралізувати роботу міської ради, залякати і медійно показати зловживання.

У нас в вересні в Україні завжди починається політичний сезон, і в Чернігові, на жаль, вже не перший рік він починається з того, що в міську раду приходять озброєні люди, приходять люди силових структур, для того, щоб вилучити якісь документи, а потім медійно це показувати як боротьбу зі зловживаннями в Чернігівській міській раді.  Рік тому до мене саме в цей день прийшли додому представники Служби безпеки України, які шукали документи у мене вдома по контрактам по відновленню паливоподачі на ТЕЦ, за рік нічого не змінилося, – зауважив Олександр Ломако.

Поліція повідомила,  що обшуки проводились в рамках провадження за частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу – «зловживання службовим становищем в інтересах третіх осіб». Йдеться, начебто, про надання безоплатного права будівництва АЗС на земельній ділянці комунальної власності.

Цитуємо:

«Наразі в рамках зазначеного кримінального провадження поліцейські проводять низку санкціонованих обшуків у приміщеннях міської ради, комунального підприємства, комерційної структури та місцями мешкання її керівників. Після проведення процесуальних дій та аналізу отриманої інформації прийматимуться процесуальні рішення»

 За словами Олександра Ломако, дії правоохоронців цього дня паралізували роботу всіх структурних підрозділів міської ради, в той час, як вони мають займатися нагальними питаннями життєзабезпечення міста.

Був запланований виконком з розгляду питань по єВідновленню і багато інших питань, проводяться тендери на закупівлю обладнання, зброї для Збройних сил України, проводиться робота штабу по ліквідації наслідків і екологічної катастрофи, про яку всім відомо, але в цей час з десяток чи більше силовиків, які утримуються за кошти податків громадян, по суті паралізували всю міську раду і втрачений робочий день, – констатував Олександр Ломако.

Протягом року відбувалися обшуки як у приміщенні міської ради, так і вдома у Олександра Ломако та його родини. Їх пов’язували з політичним тиском.