ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Тисячоліття князівства: у Чернігові презентували тематичний поштовий набір

Featured Video Play Icon

Одне із наймогутніших державних утворень Київської Русі. Цьогоріч виповнюється 1000 років від заснування Чернігівського князівства. На початку ХІ століття, після смерті князя Володимира Святославича, розпочалася боротьба за владу між його синам. Початком обособлення Чернігово-Сіверщини стала битва під Лиственом 1024-го року. Після перемоги, Мстислав Володимирович одержав владу над лівобережними землями та Черніговом, а його брату, Ярославу Мудрому, відійшло правобережжя з Києвом.

– Для самого Чернігова, для історії України, це була доленосна подія. І, звісно, поява князівства саме в 1024-му році, тобто 1000 років тому, говорить нам про те, що Чернігово-Сіверщина стояла у витоків формування, інтенсивного розвитку Київської Русі — держави, яка визначила фактично політичний устрій і життя ось цієї частини, скажімо так, Східної Європи на 1000 років. Дійсно, це подія не тільки в політичному плані вагома, це й економічний та військовий розвиток, це торговельні, династичні зв’язки з країнами Західної та Центральної Європи, з Візантійською Імперією. Це й духовний, і культурний розвиток. На жаль, через історичні обставини, особливо татарську навалу, цей процес був перерваний, – зазначив в. о. директора Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського Максим Блакитний.

На честь визначної дати в Чернігові презентували тематичний поштовий набір «Чернігівське князівство. 1000». Він скалдається з номерного маркового аркуша із 6-ти марок та художнього конверта. Випуск лімітований — 600 екземплярів. Церемонія погашення символічно відбулася в стінах Спасо-Преображенського собору — архітектурної перлини, що фактично є ровесником князівства.

Тисячоліття князівства. У всього є свої візуальні символи. Таким є саме Спасо-Преображенський собор. Ровесником, символом, майданчиком, де творилася ця історія, можна тільки подумати — 1000 років тому назад!, – підкреслила Наталія Реброва, генеральна директорка Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Дизайн особливих поштових марок розробив заслужений художник України Володимир Таран. Розповідає: спочатку планувалося виготовити пам’ятну монету, але згодом ця ідея була втілена у дві марки, які поєднують історичні події та символіку того часу.

Основний акцент, який я хотів передати — це тогочасна Київська Русь, що вона собою являла. Такі дві потуги. Не просто так там Ярослав, як володар Київської землі, і Мстислав, як володар Чернігівської землі. Історично зафіксовано, що після подій битви під Лиственом брати поділили землю Київської Русі по Дніпру. І постала така велика потуга, як Чернігівське князівство, яке було конкурентом на той час Київському князівству. Зображено ці дві половинки, умовно Дніпро, потім іржаві мечі, як символи примирення міжусобної ворожнечі. І друга марка, яка показує символ міфічного птаха. І ці дороги, що сходяться до центру, до символу Чернігова, – розповів художник, автор марок Володимир Таран.

На захід завітали історики, музейники, митці, представники влади та просто зацікавлені чернігівці. Участь у погашенні марок узяла й популярна музикантка, фронтвумен гурту «ONUKA» Ната Жижченко.

Для людства це багато, а для країни, для міста, для конкретної землі — це розкіш. У межах сучасного плину часу, миттєвості, швидкості, блискавичності — це дійсно скарб — історія в таку довгу дорогу, у такий довгий шлях. Й оцей маленький відтиск, у порівнянні із цим тисячоліттям, це сюрреалістичне поняття, блискавичний момент. Але я сподіваюся, що це новий відлік часу, який запустить нашу історичну пам’ять і допоможе ще більше підживлювати, підсилювати нас переживати ці буремні часи, – зазначила Ната Жижченко, фронтвумен гурту «ONUKA».

З нагоди святкування 1000-річчя Чернігівського князівства, у місті також проводять низку заходів, зокрема, виставки, лекції, наукові конференції та зустрічі з істориками й археологами, які досліджують історію регіону.