НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ціни зростають: скільки зараз коштують молоко, м’ясо та овочі на ринку в Чернігові?

Featured Video Play Icon

Ціни на продукти харчування у Чернігові поступово зростають. За даними Головного управління статистики в області, у вересні, порівняно з серпнем, рівень інфляції цін становив 1,8% – середній показник по Україні.

На центральному ринку Чернігова можна помітити, що на молочну продукцію ціни за останній місяць майже не змінилися. Молоко коштує близько 40 грн за 1,5 літри, сир – 80-90 гривень за кілограм, сметана 45-50. Те саме стосується і м’яса в сусідньому павільйоні.

Багато підприємців, які продають свою продукцію на чернігівських ринках, не поспішають піднімати ціни. Вони опинилися у становищі, коли можна або залишити стару вартість і ризикувати не покрити витрати, або підвищити – і не продати майже нічого.

Кількість покупців на ринку порівняно з минулим роком помітно зменшилася. Для багатьох підприємців тепер головна надія – на “своїх”, давніх клієнтів.

З сезонних продуктів на ринку найпопулярніші хурма та виноград, їх можна купити за 50-70 гривень за кілограм – бюджетна ціна у порівнянні з іншими фруктами і овочами, але все ж обтяжлива для багатьох чернігівців.

Зростання цін підприємці пояснюють тим, що українська харчова промисловість досі оговтується від шкоди, завданої російською навалою. А імпортні продукти стало набагато важче доставляти до покупців через припинення авіасполучень, окупацію портових міст та блокування звичних торговельних шляхів.