ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Центр рекрутингу української армії відкрили у Чернігові

Featured Video Play Icon

Олег Олійник — перший доброволець, що прийшов до Центру рекрутингу української армії, який 2-го серпня розпочав свою роботу на базі Чернігівського ЦНАПУ. Чоловік вже давно вирішив для себе, що вступатиме до лав Сухопутних військ ЗСУ. Тут, у центрі він одержав повну інформацію та консультацію щодо своєї спеціалізації.

-Все нормально, мені в понеділок зателефонують, підберуть пріоритетну частину для мене все скажуть що до чого. Сказали, які документи, щодо чого,проходження цього поетапно, – розповів відвідувач чернігівського Центру рекрутингу української армії Олег Олійник.

Центр відкрито у співпраці Міністерства оборони з Чернігівською міською радою. Це вже 30-й центр, який загалом презентовано в Україні, він створюється місцевими органами влади.

-10 липня на моє ім’я прийшов лист від Міноборони з пропозицією відкрити такий центр в місті Чернігів. Як ви бачите, менше трьох тижнів минули ми вже на його презентації. Підготування робочих місця, співробітниць, які, ви бачите, вони вже в штаті нашого центру надання адміністративних послуг. Громада взяла на себе утримання цього центру, – зазначив в.о Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

– Це ініціатива Міністерства оборони покликана надати можливість людям зрозуміти, які є вакансії, в яких військових частинах і який шлях людина повинна пройти для того, щоб долучитися до військової служби, що важливо, на конкретну посаду, конкретну військову частину. Це історія про вибір, це історія про можливість, це історія про добровольство, це історія про те, що якщо ви чекали, що вас кличуть, ось, цей момент настав, вас покликали, – повідомив уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець.

Додамо, що центр рекрутингу української армії — це пілотний проєкт Міністерства оборони України, який має побудувати прозору та ефективну модель залучення громадян на військову службу.

– Мобілізація, повістки не має бути якимось несправедливим засобом політичного тиску, економічного тиску, коли по команді якихось чиновників, силовиків в тому числі бігають і вручають ці повістки. Люди мають свідомо приходити       і свідомо захищати Україну в лавах ЗСУ, – зауважив Олександр Ломако, в.о Чернігівського міського голови.

У центрах не роздаватимуть повісток. Звертатися сюди можуть як чоловіки, так і жінки. Співробітники центру попередньо мали досвід роботи на посадах з підбору персоналу. Вони додатково навчалися та проходили відповідні іспити. Основне завдання рекрутерів допомагати клієнтам обирати посаду у війську, враховуючи усі їхні побажання.

Ми з’ясовуємо, ну, запитуємо у людини, ким вона є в цивільному житті, яка у неї професія, яка у неї освіта.От потім уточнюємо, ким би людина хотіла б служити, де саме людина хотіла б служити. Після цього відбираємо для людини вакансії, які би її зацікавили. Їх може бути декілька. Після цього ми контактуємо людину з військовою частиною.Тобто людина йде до цієї частини, вона спілкується там, – пояснила рекрутерка чернігівського Центру рекрутингу української армії Марина.

Людина потім звертається до ТЦК та СП для проходження додаткових заходів. Це ВЛК, а також психологічні тести, можливо донесення ще інших документів. ТЦК та СП направляють людину на навчання. Якщо людина має певні навики додаткові в військовій службі, вона може бути додатково направлена для навчання за кордон. Там буде трішки збільшений термін, – додала рекрутерка чернігівського Центру рекрутингу української армії Зоряна.

На відкриття центру завітали представники та представниці 1-ої окремої танкової Сіверської бригади, аби розповісти про те, як можна долучитися до їхнього формування. Адже у бригаді наявні майже всі підрозділи ЗСУ.  У кандидата є можливість обрати свій шлях у війську. Крім танкових є стрілецькі та механізовані батальйони, інженерні підрозділи,  тощо.

Нам потрібні танкісти, людина може стати як навідником, так і механіком-водієм, і зокрема ми пропонуємо також навчання на командира танків. Нам потрібні артилеристи, нам потрібні піхотинці, потрібні  водії, медики і так далі. У нас є рота ударних безпілотних авіаційних комплексів “Пегаси”. Це саме ті люди, які досить успішно та дієво знищують ворога, – підкреслила пресофіцер 1 окремої танкової Сіверської бригади Діна Вонг.

-У нас в роті абсолютно різні безпілотні авіаційні комплекси, починаючи від там МАВІКа до крил ударних і розвідувальних, до наземних безпілотних систем. Навчання проводиться в підрозділі, навчання проводиться в навчальних центрах. Постійне навчання. Це не значить, що на щось одне навчили, а це постійне навчання і протидія ворогу, – зазначив представник роти ударних безпілотних авіаційних комплексів “Пегас” 1 окремої танкової Сіверської бригади Руслан.

Є потреба і у кадрах, які зможуть допомагати з ремонтом техніки.

Дуже багато техніки страждає на нулі. Дуже багато втрат техніки. Але цими руками хлопці все відновлюють. Тому ми їм називаємо все відновлюваною батареєю. Потрібні фахівці в галузі водії, водії-тягачів, потрібні токарі. Слюсарі, ремонтники автомобільної техніки, ремонтники бронетехніки, – додав Віктор,  Головний сержант роти РАО ремонтно відновлювального батальйону 1 окремої танкової Сіверської бригади

Додамо, що звертатися за консультаціями до центру можна і в режимі онлайн. Він працює з понеділка по п’ятницю  з 8:30  до 16:30 без обідньої перерви.