Факт-новини: оперативні сюжети

Трагедія Голокосту – жахливий урок історії, що повторюється сьогодні

Featured Video Play Icon

Вижив під час Голокосту. Григорій Голубов, єврей за національностю, народився під час Другої світової війни на Вінниччині. Нацистські окупанти намагалися забрати його у батьків і вивезти з рідного селища. Через це довелося приховати справжнє походження. Майже три роки родина з немовлям переховувалася в землянках, так і вижили. У 22-му звуки сирен та вибухів повернулися в життя Григорія Голубова.

Родився я під бомбами, під обстрілами і пройшло 80 років, і 24-го лютого 22-го року на ювілей 80-ти-річчя мене привітали знову бомбардуванням. І ми з сином, він інвалід першої групи з дитинства, ховалися в погребі. З чого я почав, до того я й прийшов, – зазначає представник єврейської громади Григорій Голубович.

27-го січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, який запровадили у 2005-му році, аби зберегти народну пам’ять про жахливі злочини, системні репресії та геноцид, здійснений нацистами під час Другої світової війни. У період з 1941-го року до 1945-го було вбито 6 мільйонів євреїв, 1,5 з них  –  в Україні.

Якщо брати Чернігівщину, то дослідження дуже різняться скільки загинуло від нацистської політики. Спочатку називали цифру від 2 до 2,7 тисяч, потім почали говорити від 4 до 6. Зараз уже почали говорити від 6 до 10 тисяч людей. Чому така різниця в цифрах? Тому що частина євреїв була розстріляна навіть без обліку самими нацистами. Це було особливо в перші дні, – розповів історик Сергій Бутко.

У Чернігові особливим місцем для представників єврейської громади є урочище “Березовий рів”. Фактично це місце страти –  саме тут у листопаді 1941-го року німці здійснили масовий розстріл, вбили 800 євреїв лише за їхню національну приналежність. 

Тут, на цьому місці, де ми знаходимось “Березовий рів”, тут був певний облік, кого знищували, що їх спочатку брали, брехали про те, що хочуть кудись перевозити, а їх просто привозили для того, щоб роздягнути і розстріляти, – зауважив Сергій Бутко.

Кожен урок історії, і тим більше жахливий, мав би бути засвоєним. Проте радянська влада теж вдавалася до політики антисемитизму. А тепер правонаступниця “союзу” тероризує мирне населення України щоденними обстрілами.

Ці уроки не засвоєні і те, що нам здавалося, відійшло в минуле, те, що нам здавалося, це вже залишиться дуже скоро тільки на сторінках підручників чи у спогадах поодиноких очевидців. Уроки ж мали бути засвоєні. Але, на превеликий жаль, відбулося те, що відбувається і говорити про це, можливо, треба ще більше, ніж ми говорили до подій 2022-го року в Україні або 2023-го року, 7 жовтня минулого року в Ізраїлі, – каже голова Чернігівської міської єврейської громади Олександр Чеван.

Представники єврейської громади, історики та небайдужі чернігівці щорічно приходять до меморіалу в урочищі “Березовий рів”, аби схилити голову у скорботній хвилині мовчання, вшанувати пам’ять жертв нацистського режиму та покласти квіти. У 1963-му році на цьому місці встановили перший пам’ятник, але лише після здобуття Україною незалежності єврейська громада встановила пам’ятний знак. Меморіальний комплекс реконструювали у 2021-му році.