ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

«Театр для діалогу» завітав до 2-ої школи Чернігова: як учні навчаються комунікувати

Featured Video Play Icon

Валерія навчається у Чернігівській школі № 2, поза уроками дівчина бере участь у проєкті «Театр для діалогу: ми є світові партнерами» для підлітків і молоді. Поруч з однолітками та психологом вона проходить цикл з 8 тренінгів та комплексну терапію. Юні чернігівці перетворюються на акторів соціального театру та одержують реальний досвід комунікації.

Ми тут вчимося взаємодіяти один з одним та розмовляємо на важливі теми, які допоможуть нам в майбутньому з вибором професії, як вчинити в тій чи іншій ситуації. Мені сподобалося та запам’яталося один з перших тренінгів це гендер та стать, там ми розмовляли на такі теми, які пов’язані з жінками та чоловіками, – розповіла учениця Чернігівської школи № 2 Валерія.

Вчителька та психологиня Олена Матюша підтверджує, нині актуальними темами для обговорення серед її вихованців стали гендерна рівність та стосунки між протилежними статями.

Дуже цікава тема для них була стосунки, дружба, перше кохання, сексуальність, дорослішання. Це такі табуйовані теми, які рідко піднімаються дорослими з ними, дуже актуальне питання було як сказати ні. Тому що вплив соціального середовища і можливо не дуже позитивний, може призвести до певних помилок і часто діти не можуть себе захистити, вони просто не знають, бо відсутній досвід, – зазначила психологиня та вчителька Чернігівської школи №2 Олена Матюша.

Нагадаємо, цей проєкт започаткували три роки тому на базі Чернігівського реабілітаційного центру №2, а потім поступово розришили й на інші навчальні заклади нашого міста. Його реалізують в межах програми малих грантів Благодійного фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї» та Міжнародної федерації планування сім’ї. Організатори розповідають підліткам про захист особистих кордонів, принципи ненасильницького спілкування, застосовуючи методику рівний-рівному. За словами директорки школи №2 Наталії Горнюк, тренінги, індивідуальні консультації з фахівцями та ігри у соціальному театрі позитивно впливають на психоемоційний стан їхніх учнів.

Є результат, є зміни в поведінці, я так розумію діти одержали відповіді на ці питання, зовсім по іншому себе поводять і вже несуть позитивний досвід в маси, в колектив свій і відповідно в інші класи. У нас залучені в цьому році в соціальному театрі діти, які мають певні потреби, ми спеціально їх зорієнтували на соціальний театр, для того щоб вони спробували себе розкрити і знайти відповідь на болючі питання, які характерні для їхнього віку, – підкреслила директорка Чернігівської школи №2 Наталія Горнюк.

На початку грудня учні освітніх закладів, де проходили тренінги та репетиції соціального театру завітають до навчально-реабілітаційного центру № 2, аби презентувати свої креативні вистави.