Факт-новини: оперативні сюжети

«Так ми не виграємо», – Ломако про зірвану сесію міської ради

Featured Video Play Icon

Передача техніки й обладнання військовим частинам, питання, пов’язані з відновленням та підготовкою міста до зими, п’ять сотень пунктів земельних. Що важливого виносилося на позачергову, 42-гу сесію міської ради Чернігова, які наслідки тягне за собою неприйняття цих рішень та, власне, хто винен у тому, що скликане на 16-те серпня засідання не відбулося? Про все це детальніше – із загальноміської наради.

Фактична причина того, що сесія зупинила свою роботу, щойно розпочавшись – відсутність кворуму. За словами ж в.о. міського голови за цим стоять імена конкретних осіб і їх цілеспрямована діяльність.

Силами окремих посадових осіб, силових структур, в першу чергу Служби безпеки України, військових адміністрацій, які утримуються за рахунок коштів платників податків, в тому числі, з міста Чернігова, силами цих людей в погонах і чиновників було недопущено проведення сесії міської ради, як і питання платників податків, питання ЗСУ, питання місцевого бізнесу, його підтримки і взагалі питання міста вирішували. Ну це ж абсурд? Абсурд. Але, на жаль, це відбувається в нашій країні на третьому році великої війни. Оцим ділкам немає чим більше займатися, у них була ідея фікс вже півтора роки зірвати сесію – “ура, нарешті”, – говорить Олександр Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

Нагадаємо, минулого тижня до участі в сесії зареєструвалися 22-оє із 38-ми депутатів і депутаток, тобто була мінімально необхідна кількість голосів для прийняття рішень. Після того, як обранець нині забороненої ОПЗЖ Віталій Голець змушений був покинути муніципалітет у супроводі ТЦК, продовження засідання стало неможливим.

На відео з камер відеоспостереження видно, як з військовослужбовцями заходить та виходить ще один чоловік. За інформацією наших колег, це колишній радник голови ОВА Чауса, пізніше він називався керівником одного з оперативних підрозділів СБУ. 

Журналісти вказують, що його звуть Павло Лолашвілі. А мені депутати наші міської ради передавали, що цей же ж Павло Лолашвілі з ними проводив даже зранку в день сесії, вже близько 9-ої години, розмови, в яких просив, переконував, інколи, погрожував на сесію не ходити. Зокрема, був і тиск, коли давали прізвища конкретних співробітників підприємств великих в місті, до речі, критичної інфраструктури, в тому числі, які отримають повістки і ну таким чином буде зруйнований або поставлений бізнес, – каже Ломако.

Не прийшли на засідання сесії дві фракції та більшість позафракційних депутатів, ще декілька були в будівлі, однак не реєструвалися до участі. Як наслідок – із понад 60-ти питань порядку денного не було ухвалено жодного. Зірвана і передача допомоги підрозділам ЗСУ, Нацгвардії і Тероборони – дронів з тепловізорами, антидронових рушниць, генераторів та іншого, загалом на більш ніж 6 млн гривень.

Багато досягли ці ділки? Конкретні військові частини не отримають конкретну допомогу від громади Чернігова, яка вже куплена. Це ж на голову не налазить. Передати від громади до військових частин має право тільки сесія, все. Немає іншого органу, який може це передати, – розповідає очільник міста.

Далі питання відновлення та функціонування громади. Зокрема, виділення і перерозподіл коштів на ремонт дахів у закладах освіти, благоустрій 13-ої школи та щорічні медичні огляди педагогічних працівників, на які через здорожчання послуг не вистачає ресурсів. Для медицини – підписання договору з МОЗ щодо ремонту інфекційного відділення 2-ої міської. В цей проєкт держава готова вкласти десятки мільйонів гривень.

Це двоповерхова будівля розрахована на 45 пацієнтів, це боксовані відділення, які мають окремий вхід. Будівля не ремонтувалася жодного разу з моменту відкриття лікарні, тому вона дійсно потребує проведення капітального ремонту і певного перепланування, тому що час іде, вимоги змінюються. Планується, в принципі, все – від проектування, нового бомбосховища, термомодернізації, зовнішніх і внутрішніх робіт, відновлення боксів, операційних і так далі, – наголошує Владислав Кухар, генеральний директор міської лікарні №2.

Мали розглянути на серпневій сесії і рішення, пов’язані з енергостійкістю та екологією, на які “Чернігівводоканал” залучає кошти міжнародних партнерів. КП розробило проєкт встановлення п’яти сонячних станцій на своїх об’єктах загальною потужність 1 МВт, на одному з них треба дозвіл прибрати непрацюючу автозаправку 70-их років. 

Є донорські кошти на будівництво цієї електростанції на цьому об’єкті – близько 100 кВт потужності, близько 130 тисяч євро ми можемо отримати на будівництво. Але, на жаль, через те, що депутати не змогли проголосувати за це питання, ми не можемо зараз побудувати цю електричну станцію сонячну і, відповідно, як альтернативного джерела енергії ми не матимемо, – акцентує Сергій Малявко, директор КП “Чернігівводоканал”.

Інше питання стосувалося виділення ділянки землі під зведення гідрологічної споруди, що дасть можливість контролювати рівень забруднення води різними речовинами, і вирішити проблему з водовідведенням приватного сектора поблизу.

Ми знайшли донора з ПРООН, який вже закупив майже на 400 тисяч € обладнання, яке дозволяє моніторити стан річки Стрижень. І цей проект – це перший пілотний проект донорських організацій на таку тематику. Він би дозволив місту в подальшому отримувати грантові кошти на будівництво каналізаційних мереж, каналізаційних насосних станцій в ареолі місцевих річок, – говорить Малявко.

З-поміж земельних було також звернення підприємця, який хоче вкласти свої гроші в будівництво басейну на чотири доріжки на Масанах. А сумарно понад 500 питань від містян та бізнесу щодо отримання компенсації за зруйноване майно чи поновлення договорів оренди. Останнє тягне за собою недонадходження у бюджет.

Абсурдність ситуації, от 200 суб’єктів господарювання на сьогоднішній день якщо ми не поновимо їм договори, вони перестануть сплачувати кошти до бюджету і ми не зможемо їм апелювати даже в суді, тому що коли ми прийдемо з позовом до суду про безпідставно збережені кошти, суд скаже суб’єкт господарювання звертався а ви йому не дали, тому наша позиція буде зовсім нульова, – каже Василь Дмитренко, начальник управління земельних ресурсів ЧМР.

Всі питання порядку денного стосувалися виключно підтримки Сил оборони та стабільного життєзабезпечення міста. Тож в.о. очільника Чернігова дав доручення підготувати офіційні звернення до центральної влади, РНБО та СБУ, аби офіційно застерегти від подальшого втручання у роботу місцевого самоврядування.

Треба думати про те, як забезпечити перемогу, і всім об’єднуватися і для цього працювати. І на сесії питання, які пришвидшують перемогу, розглядалися. Треба думати, як підготуватися до зими в умовах браку електроенергії як допомогти нашим людям, коли зростає вартість цієї електроенергії, коли зростає вартість ліків, вартість продуктів, вартість палива. Про це треба думати. Думати треба, як відбудувати житло, як дати перспективу бізнесу тут працювати, а не 500 питань про продовження землі завалити цього бізнесу. Це ж з якою метою? Дискредитувати законно обраду міську владу для того, щоб підготуватися до виборів. Ну, ми так не виграємо, – наголосив Ломако.